Economia

L'empresa Rich Xiberta entra en concurs de creditors

Inicia un pla de viabilitat que implica replegar la filial de l'Argentina, que no descarta tancar, i potenciar mercats que tinguin retorn de diners ràpid

Ha tancat també la planta de Castella

L'empresa de Caldes de Malavella Rich Xiberta ha presentat concurs de creditors a causa de “la manca de finançament”, que els ha anat “ofegant de mica en mica”, la davallada de vendes i la crisi de l'Argentina que està afectant la filial que el grup té des de fa tretze anys en aquest país. Rich Xiberta és una empresa que es va fundar el 1871 i actualment té filials a l'Argentina i Xile, als Estats Units, Sud-àfrica i França (en aquest país només és una oficina comercial). Però aquesta dispersió, que per una banda és bona perquè el 85% del que venen és exportació i, per tant, no depenen tant del mercat estatal, per l'altra ha provocat que –segons assegura el director general del grup, Josep Maria Vilà– entre les vendes i els cobraments passin molts mesos i necessitin finançament per poder-ho aguantar. Entre les primeres actuacions que va dur a terme l'empresa hi ha la d'absorbir la filial que Rich Xiberta tenia a Castella –Suros RXG–, “que és la que es dedicava a comprar la matèria primera i feia una part de l'elaboració dels taps”. “Però ja feia temps que estava pràcticament inactiva i amb un ERO temporal des de feia molt temps. Per això vam decidir tancar-ho i deixar-ho com una divisió de Rich Xiberta. Allà hi treballen nou persones”, va explicar Vilà.

L'objectiu de Vilà ara és “salvar l'empresa” i “fer-la més forta”, i això implica, segons assegura Vilà, anar disminuint la producció de la filial de l'Argentina (encara no té del tot clar si l'acabarà tancant o no) i portar la producció cap a Xile i “fer de Xile la plataforma de Sud-amèrica i vendre a l'Argentina i entrar al Perú i a l'Uruguai”.

L'empresa, que actualment té una quarantena de treballadors, també té clar que se centrarà ara “en els mercats que tinguin retorn més ràpid de diners”, com és el cas de Turquia i Grècia, “que són països amb els quals fem operacions que ens permeten funcionar sense tenir tensions de tresoreria i operar sense bancs”. Des de la planta de Caldes de Malavella, ven a l'Estat espanyol, Alemanya, Croàcia, Hongria, Eslovènia i Romania, a més de Grècia i Turquia.

L'empresa està dedicada als taps d'alta gamma i, segons assegura el director general, les previsions per a aquest any no són dolentes perquè el mercat estatal s'està recuperant i als Estats Units és un bon any. Vilà assegura que el pla de viabilitat que ha desenvolupat l'empresa també ha implicat una rebaixa salarial.

LA XIFRA

85
per cent
de la producció del grup Rich Xiberta va destinada a l'exportació, gràcies a les filials de què disposa el grup.

LES FRASES

La manca de finançament ens ha ofegat. Ara espero arribar a un acord amb els creditors
Josep Maria Vilà
DIRECTOR GENERAL DE L'EMPRESA
Volem fer de Xile la plataforma de Sud-amèrica i vendre a l'Argentina i entrar al Perú i a l'Uruguai
Josep Maria Vilà
DIRECTOR GENERAL DE L'EMPRESA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida