Economia

Primers escollits del segell Girona Excel·lent

Trenta-un productes agroalimentaris de la demarcació, triats per un jurats d'especialistes, estrenen el distintiu de qualitat impulsat per la Diputació i la Cambra de Comerç de Girona

Els pri­mers pro­duc­tes agro­a­li­men­ta­ris dis­tin­gits amb el nou segell de qua­li­tat Girona Excel·lent, pre­sen­tats ahir, són dos tipus de fesols, cinc de foie gras, cinc d'arròs, qua­tre d'anxo­ves, un de poma, dos de gale­tes, deu de vins i dos d'olis. El vere­dicte del jurat es va donar a conèixer a Santa Pau, en un acte en què els pro­mo­tors de la ini­ci­a­tiva (la Dipu­tació i la Cam­bra de Comerç de Girona, amb la col·labo­ració de la Gene­ra­li­tat) van anun­ciar la immi­nent posada en marxa de cam­pa­nyes de divul­gació d'aquests pro­duc­tes i l'ampli­ació de la con­vo­catòria a dos grups d'ali­ments més: les carns i les llets, que se suma­ran als vuit d'aquesta pri­mera edició.

La selecció s'ha fet en tres ses­si­ons, a Figue­res, Girona i, ahir, a la casa rural can Bat­lle, de Santa Pau, a càrrec d'un jurat tècnic for­mat per l'engi­nyer tècnic agrícola Víctor Casa­no­vas, el peri­o­dista i escrip­tor Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, l'IRTA, el cui­ner Pep Noguer, l'escrip­tor i his­to­ri­a­dor Jaume Fàbrega i el mes­tre celle­rer Agustí Ensesa, així com d'un grup de cui­ners i som­me­li­ers de res­tau­rants amb estre­lla Mic­he­lin, entre els quals hi havia els ger­mans Roca. En nom de tots ells, Sal­va­dor Gar­cia-Arbós va recal­car que els tas­tos s'havien fet a cegues, un detall que Joan Roca també va des­ta­car quan, en la seva inter­venció, va elo­giar la seri­o­si­tat de la ini­ci­a­tiva.

Tant el pre­si­dent de la Dipu­tació, Joan Giraut, com el de la cam­bra, Domènec Espa­da­ler, van elo­giar la qua­li­tat dels pro­duc­tes agro­a­li­men­ta­ris giro­nins i van rati­fi­car el seu com­promís de poten­ciar-los i donar-los a conèixer arreu.

En aquest sen­tit, es va avançar que esta­ran pre­sents en les pròximes fires de la demar­cació i que, segui­da­ment, s'ela­bo­rarà una guia que inclourà, d'una banda, les fit­xes de tots els pro­duc­tes Girona Excel·lent, i de l'altra, entre­vis­tes a tots els xefs giro­nins amb estre­lla, en què es reco­ma­na­ran altres pro­duc­tes de la terra de la màxima qua­li­tat. D'aquesta manera –afir­men els orga­nit­za­dors–, tots aquells pro­duc­tes arte­sans, de pro­ducció molt limi­tada, de cadu­ci­tat curta, molt arre­lats al ter­ri­tori, que hagin que­dat fora de les bases del con­curs però que siguin excel·lents, tin­dran també el seu reco­nei­xe­ment.

Els esco­llits

Els dis­tin­gits són, en la família de fesols, el gra petit i el set­set­ma­nera, tots dos de l'Asso­ci­ació de Cul­ti­va­dors de Fesols de Santa Pau; en la de foie gras, el fetge d'ànec amb figues, d'ànec amb tòfones i fetge de celler d'ànec fresc d'ànec dels Piri­neus, el paté i el foie gras del celler de Coll­verd de l'Ànec SA; en arros­sos, els bomba, Car­na­roci i Nembo d'Arròs l'Estany de Pals, i el semi­llargs i l'inte­gral d'Arròs Molí de Pals; en anxo­ves, les anxo­ves en sal i les Pre­mium d'Anxo­ves de l'Escala, les anxo­ves en sal­morra d'Anxo­ves Callol i Ser­rats, i les anxo­ves filet d'Anxo­ves de Roses; en pomes, la Red Deli­cius de la IGP Poma de Girona; en gale­tes, les Orga­nic Teu­les de Trias i la caixa d'amet­llets de Gale­tes Cam­pro­don; en vins, el blanc dels Aspres 2013 i el s'Alou 2011 de Vinyes dels Aspres; el Vd'O 6.11 i el blanc de Gresa del celler Vinyes Oli­var­dots, el Camí de Cor­mes del celler Roig Parals, el Seneus 2012 del celler Av. Bode­guers, el Finca Malaveïna del grup Pera­lada, el Vella Lola Negre del celler Vella Lola; el Bell-lloc negre jove 2013 de Finca Bell-lloc i el Torre de Cap­many del celler Pere Guar­di­ola; i en olis, l'Oli de Pau d'Empordàlia, i Ser­ra­fer­ran oli d'oliva verge extra d'Oli de Ven­talló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia