Economia

La Generalitat compra Boí-Taüll per fer-la rendible

Ho justifica pel paper “essencial” en l'economia de l'Alta Ribagorça

A diferència de la resta d'estacions d'esquí rescatades, la posa en mans d'Avançsa amb la intenció de tornar-la a vendre

La Generalitat va acordar ahir l'adquisició de l'estació d'esquí de Boí-Taüll, que té des de fa anys greus problemes econòmics. El govern inverteix 8,3 milions en la compra. “La compra dóna estabilitat i és garantia de futur per al territori”, va afirmar el delegat del govern a l'Alt Pirineu, Albert Alins. Amb l'acord es manté la plantilla, de 150 persones.

Els problemes financers de l'estació van començar amb l'esclat de la bombolla immobiliària. Fa dos anys va haver de presentar concurs de creditors i fer un ERO. A partir d'aquí, la Generalitat li ha concedit 1,3 milions en préstecs per dotar-la de liquiditat i mantenir-la oberta. L'estació és el segon complex turístic del Pirineu, amb 46 quilòmetres de pistes i cinc hotels amb un miler de llits.“Partim de la base que, mentre l'Alta Ribagorça no diversifiqui l'economia, l'estabilitat i el manteniment de Boí-Taüll és essencial per a la comarca.” Els préstecs fets fins ara per recuperar el negoci “no han funcionat i el deute continua sent important”, assegura el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torras.

La Generalitat ja és també propietària de les estacions d'Espot i Port Ainé, la Molina, Vallter 2000 i Vall de Núria, a través de Ferrocarrils de la Generalitat. Aquest cop, però, l'operació s'ha fet a través de l'empresa pública Avançsa, que inverteix en societats considerades estratègiques amb problemes financers. Avançsa ja va aprovar, al juliol, un crèdit a Boí-Taüll de 600.000 euros per tal que pogués obrir durant la temporada d'estiu. Boí-Taüll no s'integra, doncs, a la xarxa de Ferrocarrils. “Estem convençuts que, amb un procés d'inversió i modernització, és rendible. I fem l'operació per tornar-la a posar al mercat”, va afirmar Torras.

Avançsa compra per 7,3 milions el deute acumulat de l'estació amb l'Institut Català de Finances. La Generalitat també inverteix un milió més en les instal·lacions relacionades directament amb la pràctica de l'esquí. Els hotels són propietat d'entitats financeres. La fins ara propietària, Promocions Turístiques de la Vall, empresa del grup immobiliari madrileny Nozar, es manté com a gestora en règim de lloguer durant cinc anys. “Coneixen el negoci i l'estació. Els problemes estan lligats a l'esclat immobiliari i a la falta de recursos per a una bona gestió.” La Generalitat i els gestors faran un pla de negoci per rellançar l'activitat i fer-hi més inversions, que encara estan en fase d'estudi.

LA XIFRA

8,3
milions
és el preu de la compra. L'estació haurà de retornar, a banda, el darrer préstec concedit per Avança.

LES FRASES

Els préstecs d'emergència concedits fins ara no han funcionat i el deute és important
Pere Torras
SECRETARI D'EMPRESA I COMPETITIVITAT DE LA GENERALITAT
La compra per part de la Generalitat dóna estabilitat i és la garantia de futur per a l'Alta Ribagorça
Albert Alins
DELEGAT DEL GOVERN A L'ALT PIRINEU i L'ARAn


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona