Economia

Unió de Pagesos celebra els 40 anys a l'Alt Empordà

El coordinador nacional recorda els orígens del sindicat amb la mirada posada en el futur que representen les eleccions al camp d'aquest any

L'entitat representa el 60% dels pagesos

Unió de Pagesos va celebrar ahir al Far d'Empordà els 40 anys de vida sindicalista amb els associats de l'Alt Empordà i ho va fer amb la fixació en les primeres eleccions al camp català que es fan aquest any, les primeres que es duran a terme amb una llei electoral pròpia del país. S'haurien de celebrar al febrer i substituiran el sistema d'elecció indirecta que hi ha hagut vigent fins ara a través de les cambres agràries, que desapareixeran. Tot plegat, segons va remarcar el coordinador nacional d'UP, Joan Caball, permetrà, per primera vegada, saber la representativitat dels sindicats pagesos.

Una celebració, doncs, amb la mirada posada en el futur. Per això i simbòlicament, UP va voler aprofitar l'acte d'ahir per lliurar als seus associats alt-empordanesos els nous carnets. Nous físicament, perquè tenen la forma d'una targeta de crèdit, però sobretot nous pels serveis a què dóna dret per a tots els associats.

Joan Caball va presidir el lliurament dels carnets –Unió de Pagesos té 250 socis a la comarca– i també el de la insígnia platejada per als qui tenen més de 65 anys. Els actes, als quals van assistir també el coordinador territorial de Girona d'Unió de Pagesos, Xavier Frigola, i el coordinador comarcal de l'Alt Empordà, Narcís Poch, es van iniciar amb una xerrada sobre el relleu generacional al camp i la transmissió de l'explotació agrària en vida o per herència. Aquesta conferència s'emmarca en un seguit d'actes que porten per nom Caliu, impulsats per l'àrea social de la Pagesia Gran del sindicat en defensa d'aquest col·lectiu.

El lliurament de carnets i de les insígnies es va dur a terme al final d'un dinar que tots els participants van fer al mateix centre cívic. Aquest dinar va ser amenitzat per la projecció de fotografies de diversos moments dels quaranta anys d'història que es commemoraven, que va ser especialment celebrat. El muntatge va estar fet per la responsable del servei de documentació del sindicat.

Manifest vigent

La història d'Unió de Pagesos es va iniciar amb una trobada clandestina en una casa de colònies de Pontons (Alt Penedès), el 3 de novembre de 1974, on es van reunir representants de la Unió de Rabassaires, tècnics de l'Escola Agrícola de Barcelona i persones a títol individual, on es va redactar un manifest, que, segons Joan Caball, encara avui en dia té vigència. “Al manifest quedava clar que Unió de Pagesos havia d'estendre la defensa de la pagesia a l'àmbit econòmic i social i formar quadres joves per al relleu al capdavant del sindicat”, va indicar.

Caball va voler remarcar també que UP ha estat durant aquests quaranta anys una escola de democràcia: “UP ha estat un pont de democratització al rerefons del país. I és que ha estat una escola de futurs alcaldes, regidors, membres de les associacions de mares i pares de les escoles, integrants d'associacions de tot tipus...” I, finalment, va insistir en el fet que el nom fa la cosa: “Es va optar per Unió de Pagesos, perquè el sindicat vol representar els pagesos de tots els
subsectors”, va concloure.

LA XIFRA

250
associats
té a l'Alt Empordà Unió de Pagesos, del total de 8.000 que té a tot el territori català.

LA DATA

03.11.74
És el dia
que les entitats i els particulars promotors d'Unió de Pagesos es van reunir per fundar el sindicat

LA XIFRA

60%
és el percentatge
de representativitat que UP té entre els qui es dediquen a l'activitat agrària a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA