Economia

El govern andorrà es decanta per reestructurar BPA però no en descarta la liquidació

L'executiu del Principat veu “impossible” que l'entitat segueixi funcionant amb el mateix nom

Nega que el sistema bancari andorrà s'hagi vist contagiat per la crisi la Banca Privada d'Andorra

El govern andorrà veu “impossible” que la Banca Privada d'Andorra (BPA) segueixi funcionant “amb el mateix nom i la mateixa estructura”, però manté oberts dos possibles escenaris de futur: reestructurar l'entitat o liquidar-la. Per ara, es decanta més aviat per la primera opció. Ho ha explicat aquest dimecres el ministre de Finances i Funció Pública en funcions, Jordi Cinca, que ha afirmat que la reestructuració “conjuga millor” amb els interessos dels clients i dels treballadors. Cinca ha admès que serà una “feina complexa” que BPA recuperi la credibilitat als mercats internacionals. “Hi ha 50 grans d'arròs podrits que s'han de trobar, s'ha de certificar que tota la resta està bé”, ha dit.

El ministre ha dit que no té coneixement d'ofertes d'entitats bancàries internacionals per quedar-se l'entitat i ha negat que el sistema bancari andorrà en el seu conjunt s'hagi vist contagiat per la crisi de BPA. Pel que fa al futur de l'entitat denunciada pels EUA per possible blanqueig de capitals, ha afirmat: “El prestigi costa molt de recuperar-lo i es molt fàcil de perdre. Estem en aquesta fase”.

D'altra banda, Cinca ha assegurat que els dipòsits dels clients de BPA estan garantits fins als 100.000 euros, ja que Andorra disposa en aquesta matèria d'una legislació similar a la de tots els països de la Unió Europea. El ministre de Finances ha lloat la tasca que estan duent a terme aquests dies els 270 empleats de l'entitat, ha assegurat que “és normal que pensin que corre risc el seu lloc de treball” i ha dit que es treballava per evitar aquest extrem. De fet, molts dels empleats tenen dipositats els seus estalvis a l'entitat.

El ministre en funcions ha assegurat que les retirades de diners fetes des de la restricció dels 2.500 euros setmanals tindran un impacte menor al balanç i la liquiditat i l'entitat. “Són xifres molt baixes”, ha argumentat.

Sigui quina sigui la solució que es prengui finalment, Cinca ha apel·lat a la unitat d'Andorra a l'hora de prendre-la: “Som massa dèbils en el context internacional com per no fer-ho de la mà de tots”.

Quan s'hagi pres una determinació sobre què fer amb BPA, Andorra elaborarà una llei per donar-hi sortida. Després de les eleccions de principis de març, l'executiu ara està en funcions i la legislació corresponent no es podrà aprovar fins al dilluns 23 de març, dia en què es constitueix el nou govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA