Economia

Reobren els bancs a Grècia però es manté els control de capitals

Els ciutadans poden realitzar operacions a la finestreta i retirar fins a 420 euros a la setmana

El govern grec inicia el pagament de 6.250 milions d'euros al BCE i a l'FMI

Els bancs de Grècia han obert aquest dilluns després de tres setmanes de tancament, i ja es permet als ciutadans realitzar operacions a la finestreta. No obstant això, encara es manté el control de capitals al país hel·lè. Els ciutadans poden acudir a les sucursals a fer les operacions que fins ara només es podien realitzar per via telemàtica i, per evitar cues, moltes entitats han establert un sistema de cita prèvia.

En concret, es permeten transaccions com el pagament de quotes i crèdits de tot tipus, com deutes a l'Estat, a empreses públiques, als fons de pensions estatals o assegurances privades. L'accés a efectiu a través dels caixers automàtics segueix sent de 60 euros diaris, però amb la novetat que es permet la retirada acumulativa de 420 euros al final de la setmana.

Els grecs tenen accés als seus dipòsits a terminis i a les caixes fortes, i podran cobrar xecs, incloent-hi els que van vèncer durant el període de tancament de les entitats. Les operacions a l'estranger, en canvi, continuen sent molt limitades, però es permeten accions a les empreses d'exportació i importació.

Els pares que tinguin fills estudiant a l'estranger podran enviar fins a 5.000 euros per trimestre, i aquells que hagin d'abonar costos d'hospitalització en un altre país també disposen de fins a 2.000 euros.

Aquest dilluns també entra en vigor la pujada de l'IVA per al sector de la restauració i el del transport públic, algunes de les reformes que han imposat els creditors al govern grec.

L'objectiu del govern de Tspiras, després de superar amb la resposta les mesures al gabinet i al parlament, serà començar l'autèntica negociació del tercer rescat i avançar-lo abans de tardor, quan es podrien fer eleccions. El ministre de l'Interior, Nikos Voutsis, ha apuntat el mes de setembre, octubre com a molt tard, com a dates per a la convocatòria de nous comicis.

Des d'Alemanya, el seu ministre d'Economia i líder del Partit Socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, ha defensat aquest tercer rescat i les seves possibilitats davant dels dos anteriors perquè ara l'objectiu és el creixement i la inversió, i no només l'austeritat.

Pagar al BCE i a l'FMI

Per altra banda, el govern grec ha començat el procés de pagament d'un total de 6.250 milions d'euros al Banc Central Europeu (BCE) i al Fons Monetari Internacional (FMI), segons han indicat funcionaris del ministeri de Finances.

Grècia ha de pagar aquest dilluns 4.200 milions al BCE, dels quals 3.500 milions corresponen al principal i 700 milions a interessos.

Alhora, el país grec executarà el pagament de 2.050 milions d'euros a l'FMI, de manera que saldarà el deute amb la institució acumulat d'ençà que el passat 30 de juny cometés el primer impagament, que ha situat Grècia en mora amb el Fons i ha impossibilitat que l'entitat dirigida per Christine Lagarde pogués participar en un nou pla d'assistència.

Grècia va obtenir la setmana passada un crèdit pont de 7.160 milions d'euros procedent del Mecanisme Europeu d'Estabilitat Financera (EFSM) per afrontar les necessitats de finançament mentre negocia amb els socis un nou programa de rescat a través del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE).

Aquest préstec d'emergència té un termini de venciment màxim de tres mesos i serà desemborsat en dues quotes, i permetrà a Grècia “posar-se al dia en els seus endarreriments amb l'FMI i el Banc de Grècia i reemborsar al BCE”, fins que pugui rebre finançament sota un nou programa del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA