Economia

Impuls als tres parcs eòlics projectats a la Terra Alta

Gas Natural i Alstom van guanyar el concurs públic per instal·lar aerogeneradors l'any 2010, però els canvis legals han retardat la iniciativa

Es preveu una inversió total de 90 milions d'euros

L'única zona de desenvolupament prioritari de l'energia eòlica a tot Catalunya. Així és com es pot considerar, a tots els efectes, la Terra Alta, la primera (i per ara última) comarca catalana que aconseguirà que diverses empreses duguin a terme els parcs eòlics que es van treure a concurs l'any 2010. L'anunci el va fer el secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació, Pere Torres, ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre.

Tot i que en la sessió no es va trctar aquesta qüestió, Torres va fer públic l'avanç en la tramitació dels permisos a les empreses perquè considera que és tracta d'“una molt bona notícia perquè, malgrat el canvi de model i de règim retributiu, veiem que hi ha futur per a l'energia eòlica”. El secretari d'Empresa va fer així referència als canvis legals, amb la corresponent supressió de les primes, aprovats fa tres anys i que van paralitzar tots els projectes de renovables previstos.

En referència a la instal·lació que tirarà endavant, la de la Terra Alta, l'emplaçament dels aerogeneradors implicarà els termes municipals de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Les empreses guanyadores del concurs públic de fa cinc anys, Gas Natural i Alstom, instal·laran 10 molins amb un total de
30 MW en cada parc. Amb tot, els tres parcs eòlics suposaran una inversió de 90 milions d'euros. Torres va confiar que el projecte servirà de punt d'inflexió “perquè s'envia el missatge que les energies renovables poden desenvolupar-se sense necessitat de primes”. Per ara, no hi ha terminis per a l'inici de la col·locació dels aerogeneradors.

LA XIFRA

90
megawatts
serà la capacitat delss tres pars eòlics, que disposaran de deu aerogeneradors cadascun.

LA FRASE

A partir d'ara podrem encarrilar el pla estratègic seguint els criteris que marca la Generalitat
JOSEP MARIA FRANQUET
PRES. consell econòmic i social

Pla estratègic a finals d'any

El Pla Estratègic per a l'Empresa i l'Ocupació de les Terres de l'Ebre podria estar enllestit a finals d'any. Així ho van anunciar ahir els assistents a la reunió del Consell Econòmic i Social. Tot i que el pla va ser redactat anys enrere per experts de la Universitat Rovira i Virgili, no s'ha aplicat perquè la Generalitat exigeix que s'adapti als plans sectorials i estratègics del país. És la línia d'actuació que va defensar ahir el secretari d'Empresa i Ocupació, Pere Torres, que va afirmar que en els pròxims mesos se celebraran reunions periòdiques per ajustar el pla inicial a les directrius del govern.

“Volem singularitzar el pla de les Terres de l'Ebre basant-nos en les estratègies definides per la Generalitat”, va explicar Torres, que va marcar les cinc línies d'actuació que ha de tenir el projecte: competitivitat, ocupació i ocupabilitat, desenvolupament territorial, cohesió social i governança. El president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet, hi va afegir: “A partir d'ara podrem encarrilar el pla seguint els criteris de la Generalitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona