Economia

La farinera Sant Lluís de Pont de Molins torna a lluir

L'edifici modernista, abandonat durant 30 anys, esdevé un selecte espai per a esdeveniments empresarials o privats

Ha suposat una inversió de cinc milions d'euros i obrirà la primavera del 2016

No serà ni hotel ni res­tau­rant, sinó un selecte espai per a l'orga­nit­zació d'esde­ve­ni­ments empre­sa­ri­als o pri­vats. Després de més de 30 anys aban­do­nada, la finca de la fari­nera Sant Lluís, al muni­cipi de Pont de Molins, torna a obrir les por­tes. Sònia Coro­mi­nas és la direc­tora d'aquest nou com­plex situat en un des­ta­cat edi­fici moder­nista clas­si­fi­cat com a bé cul­tu­ral d'interès local (BCIL) però que havia cai­gut en l'oblit. “La fari­nera Sant Lluís es llo­garà per a con­ven­ci­ons, actes empre­sa­ri­als o pri­vats, com pot ser un casa­ment, però també estem pen­sant a orga­nit­zar esde­ve­ni­ments pro­pis, perquè dis­po­sem d'una ubi­cació i un espai natu­ral pri­vi­le­gi­ats”, diu Coro­mi­nas. L'inte­rior de l'antiga fari­nera s'ha con­ver­tit en espais moderns i adap­tats a aquests nous usos, tot con­ser­vant clares referències a l'antiga funció de l'edi­fici, i amb una deco­ració d'estil anglès que fa res­sal­tar la rajola i la fusta pre­sents a tota la cons­trucció.

A banda de les sales comu­nes (men­ja­dor, sala de con­ven­ci­ons, cuina equi­pada per a càtering), qui llo­gui aquest espai també tindrà la pos­si­bi­li­tat d'allot­jar-s'hi, amb 10 habi­ta­ci­ons a les plan­tes supe­ri­ors. A l'atrac­tiu dels 2.500m2 d'edi­fi­ca­ci­ons, s'afe­geix l'entorn: 650.000 m² de parc, 2 llacs, envol­tats per la Muga, en una finca d'unes 130 hectàrees en total.

Els nous pro­pi­e­ta­ris i res­pon­sa­bles del renai­xe­ment de la fari­nera Sant Lluís són la família Costa, qua­tre ger­mans que diri­gei­xen una empresa d'obra pública, amb seu a Sant Pere Pes­ca­dor, més cone­guts com la família de Can Pipa. La pri­mera moti­vació dels Costa quan el 2013 van adqui­rir la finca aban­do­nada era l'extracció d'àrids, i dis­po­sar d'espai per a la maquinària. “Tot estava embos­cat, no es veia res, els arbres i les arrels entra­ven a l'edi­fici i aixe­ca­ven el terra de les sales”, diu Josep Costa. Un cop avançada la neteja, però, els nous pro­pi­e­ta­ris van des­co­brir el poten­cial de la finca i l'extracció d'àrids i l'emma­gat­ze­ma­ment de maquinària han que­dat des­car­tats. Costa cal­cula que hi han inver­tit uns cinc mili­ons d'euros, “a més de mol­tes hores de feina”; també admet que el pro­jecte no s'hau­ria pogut fer si no fos perquè es dedi­quen a l'obra pública.

Dis­sabte pas­sat, ja s'hi va fer un pri­mer acte amb unes 350 per­so­nes: la pre­sen­tació de la nova soci­e­tat Nice Empordà, empresa dedi­cada a l'orga­nit­zació d'esde­ve­ni­ments coor­po­ra­tius. L'ober­tura ofi­cial de la fari­nera però, es pre­veu per a la pri­ma­vera del 2016.


2.500m2 d'edi­fi­ci­ca­ci­ons, 650.000m2

Del molí d'en Borràs a projecte d'hotel de luxe fallit

Abans de la farinera, en aquesta finca al peu de l'N-II hi havia el molí d'en Borràs. La farinera va ser construïda el 1913 per Teresa Pallejà, vídua de Lluís Gomis i Ros, i el nou edifici copiava el model arquitectònic de la farinera Sant Jaume, del Clot, a Barcelona. L'activitat de la farinera va anar davallant després de la Guerra Civil i la finca va quedar abandonada als anys setanta. El 1984 un nou inversor, Antonio Casado, va redescobrir la finca i va començar a rehabilitar l'edifici amb el propòsit de convertir la farinera en una residència o hotel de luxe, però el projecte va caure en fallida econòmica, i no es reprendria fins a 30 anys més tard, el 2013, amb nous propietaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia