ecolasetmana

Per acabar-ne FLART

Les amenaces de Madrid sobre el pagament del FLA s'esfumen amb l'inici de la campanya electoral i l'avís de denúncia al Suprem.

El Cercle d'Economia diu que el procés cap a la independència erosiona l'estat del benestar. Just la setmana en què transcendeix que Rajoy s'ha gastat la meitat de la guardiola per a les pensions

El nou capítol del serial del Fons de Liquiditat Autonòmic ha portat unes manifestacions del Ministeri d'Hisenda assegurant que finalment pagarà els 3.034 milions d'euros del FLA extraordinari a Catalunya el pròxim 16 de desembre. El ministre Cristóbal Montoro diu ara que el pagament d'aquest romanent del FLA del 2015 no es farà en terminis perquè Catalunya ha obeït les ordres i ha complert les condicions imposades des de Madrid (el Govern s'ha connectat al sistema per digitalitzar les factures que permet a l'Estat controlar-ne el pagament i, a la pràctica, ha acceptat facilitar al ministeri la possibilitat de tenir un control exhaustiu dels comptes autonòmics). Neus Munté, portaveu del Govern, ha posat de relleu que Montoro i el seu equip n'han fet un “espectacle” de tot plegat a fi i efecte d'“humiliar” la Generalitat. El conseller Andreu Mas-Colell ha denunciat que el bloqueig suposa una decisió “arbitrària, discriminatòria i inadmissible”.

Montoro assegura que el govern espanyol seguirà controlant que Catalunya “compleixi les condicions” i ha criticat que la Generalitat hagi elevat al Tribunal Suprem la condicionalitat per rebre el FLA extraordinari.

L'ús del FLA com a mecanisme de pressió política ha tensat les relacions entre Estat i Generalitat, però la proximitat de les eleccions a Corts sembla haver portat l'executiu de Rajoy a concloure que tenir els proveïdors pendents de pagament no ajuda a pescar vots. En l'arrencada de la campanya electoral el Cercle d'Economia manifesta a Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat, que amb el procés independentista “s'està posant en perill l'estat del benestar”. El Cercle s'expressa així just en la setmana en què transcendia que el govern de Rajoy s'ha gastat en quatre anys la meitat del fons de reserva per pagar les pensions, el que es coneix com la guardiola de les pensions. De la mateixa manera, l'OCDE ha emès un dictamen on recomana suprimir les prejubilacions i les jubilacions anticipades.

En el terreny empresarial, la xinesa Wanda negocia comprar per 1.200 milions d'euros el complex Marina d'Or de Castelló. Volkswagen cau al tercer lloc de marques més venudes i Seat, que ha anunciat que farà fixos 160 treballadors temporals, al sisè. El clúster de l'automoció ha fet públic que calen 1.000 milions d'euros en inversions per elevar fins al 10% el pes del sector en el PIB català. Nutrition&Santé ha comprat Bicentury a Agrolimen.

Sobre la suposada fuga d'empreses pel procés, la Cambra de Barcelona diu que si hi ha sortides és més per temes fiscals. En tot cas, l'entitat torna a agafar la bandera de les infraestructures i reclama els 4.000 milions de l'Estatut com a deute històric de l'Estat a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona