Economia

El nombre d'autoritzacions per fer pisos nous disminueix

En el primer semestre s'han donat 121 visats de construcció, uns 200 menys que en el mateix període del 2014

Un 30% dels habitatges construïts a la demarcació des del 2008 estan buits

Lleida és la demarcació catalana on s'han registrat menys visats per a la construcció d'habitatge d'obra nova. Durant el primer semestre del 2015 tant sols se n'havien demanat 121, gairebé 200 menys que en el mateix període de l'any passat (318).

Aquest descens contrasta amb el nombre de sol·licituds a la resta de Catalunya, que ha augmentat. Tarragona, que el 2014 tancava la llista, ha doblat el nombre de visats d'obra nova (de 105, ha passat a 250), mentre que Girona, tot i tenir un augment percentual menor, ha passat a ser la segona demarcació amb més autoritzacions per la construcció d'habitatges nous (de 215 a 307).

El primer lloc de Catalunya és Barcelona, i per partida doble. D'una banda, la capital catalana és la segona població que ha començat més obres, al darrere de Madrid; i, de l'altra, la demarcació barcelonina és la tercera de tot l'Estat que més llicències ha tramitat durant el primer semestre de l'any, només superada per Madrid i Alacant. Tarragona se situa a la part intermèdia de la classificació a escala estatal. Les comarques de Girona estan en una posició semblant. En canvi, la demarcació de Lleida se situa a la part baixa del rànquing de pisos buits respecte al parc construït.

Un 30% de pisos buits

Dels gairebé 43.000 pisos construïts des del 2008 a Catalunya que encara estan buits, una part important són a Lleida, la segona demarcació de Catalunya darrere de Tarragona amb el percentatge més alt de domicilis no ocupats.

En total, a Lleida hi ha 5.631 habitatges que estan en aquesta situació, un 30,6% dels pisos d'obra nova construïts en aquest període de temps. Barcelona (22,1%) i, en primer terme, Girona (21,5%) són les demarcacions on el percentatge és més baix.

Segons dades de la taxadora Tinsa, l'excedent d'habitatges és especialment problemàtic entre la zona sud de la costa tarragonina fins al nord de Castelló, la zona costanera amb més concentració de pisos buits. Concretament, en aquesta zona, la taxa d'estoc arriba al 33%. I en diverses poblacions que estan situades entre Cambrils i Deltebre el percentatge de desocupació sobrepassa el 40% dels habitatges construïts.

En canvi, al litoral de Barcelona, el percentatge se situa en el 27%, sobretot en poblacions que són objecte de concentració de població de segona residència

.

LES XIFRES

121
visats
per construir obra nova són els que aprovats a les comarques de Lleida durant el primer semestre del 2015.
30
per cent de pisos buits
és la proporció que hi ha a Catalunya entre els construïts des de l'any 2008.

Madrid i Barcelona, en estoc tècnic

Les dues ciutats més habitades de l'Estat, Madrid i Barcelona, només tenen buits un 15% dels habitatges construïts des del 2008, un índex que les situa molt a prop de l'estoc tècnic necessari “per al bon funcionament del mercat”, asseguren en la taxadora Tinsa. Té el mateix percentatge, curiosament, Marbella, un dels grans epicentres de corrupció urbanística de l'Estat espanyol.

A l'altre cantó de la balança hi ha ciutats com Cuenca, on la taxa de concentració d'habitatges desocupats supera el 70%, i Aranjuez, que passa del 50%. A Catalunya també destaca el cas de Sant Cugat del Vallès, que ara per ara té buits un 30% dels pisos construïts des del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia