Economia

Peñasanta no vol recollir la llet de Ramaders del Gironès

Unió de Pagesos denuncia que la Corporación Peñasanta ha notificat a tres cooperatives catalanes que no els renovarà el contracte de recollida i demana la intervenció d'Agricultura

Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d'Agricultura, en una reunió mantinguda aquesta setmana, que la Corporación Alimentaria Peñasanta (fabricant de Central Lechera Asturiana i ATO, entre altres) ha notificat a tres cooperatives catalanes (Cooperativa de Vallfogona de Balaguer, Agrocatalana i Ramaders del Gironès) que no els renovarà el contracte que tenen signat i que a partir de l'1 de gener del 2016 ja no els recollirà la llet. El sindicat ha demanat la implicació del departament per trobar solucions davant d'aquesta situació, així com que aquest intercedeixi davant el Ministeri d'Agricultura amb aquesta finalitat.

“És un problema greu, perquè col·locar la llet costa molt”, afirmava ahir el responsable del sector lleter d'UP, Joan Guitart, recordant l'excedent de llet que hi ha a Europa. Segons Guitart, es tracta d'una baixada de preus encoberta; de fet, és dilluns quan la Corporación Peñasanta s'ha de pronunciar definitivament, i és per això que demanen a l'administració que intervingui. Guitart explica que els últims anys hi ha empreses que han crescut en producció i que són aquestes les que pressionen perquè se'ls compri la llet, mentre que petites cooperatives com aquestes tres catalanes són les que acaben pagant la situació. De fet, hi afegia Guitart, la producció de llet de totes tres oscil·la entre els 30.000 i els 40.000 litres diaris. “Són granges petites, sostenibles i integrades al territori, que han de competir amb macroexplotacions”, explicava. “És un joc de força per enfonsar el sector productor”, considerava aquest portaveu d'UP.

Pel sindicat, aquesta situació posa de manifest la ineficàcia de l'acord làctic signat el setembre passat entre el Ministeri d'Agricultura, les indústries làcties, cooperatives i Asaja amb l'objectiu de donar “estabilitat i sostenibilitat” a la cadena de valor de la llet, segons va afirmar llavors la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina.

LA FRASE

És un joc de força, de destrucció, per ensorrar el sector productor
Joan Guitart
REsponsable del sector lleter d'unió de pagesos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona