Santa Coloma abaixa un 1,4% les taxes i manté la despesa en serveis socials

L'Ajuntament estudia ajuts per als botiguers que estiguin afectats per obres a la via pública

El primer tinent d'alcalde, Joan Carles Mas (PSC), va destacar dijous al vespre durant l'audiència pública les línies bàsiques del govern colomenc en termes d'ordenances per a l'any que ve. La notícia de disminució d'impostos, avançada ja per l'alcalde Bartomeu Muñoz (PSC) fa unes setmanes, es va poder concretar i serà d'1,4% pel que fa a la majoria de taxes i preus públics –per exemple l'impost de béns immobles (IBI)–. «Complim l'acord polític que van signar el 1992 els tres partits que aleshores érem al govern [PSC, ICV-EUiA i CiU]: mantenir sempre la variació de l'IPC», va apuntar Mas. I enguany aquesta variació –que es comptabilitza de juliol a juliol– és negativa. A la baixada de la majoria d'impostos, s'hi sumen la congelació de la resta (l'impost d'obres i de vehicles) i les mateixes bonificacions que en anys anteriors. L'Ajuntament estudia també afegir ajuts per als botiguers afectats per obres en la via pública. «S'està treballant la possibilitat d'establir una fórmula de suport a l'activitat econòmica», va avançar ahir Mas, però sense poder concretar més.

Pressupost no tancat

Pel que fa al pressupost, el consistori no va poder presentar una proposta en ferm, ja que espera conèixer l'aportació que el govern de l'Estat té intenció de destinar a Santa Coloma dins del fons estatal d'inversió local (FEIL) 2010. «Se'ns ha de concretar l'import definitiu i les característiques», va dir Mas. Es calcula, però, que Santa Coloma podria rebre uns 13 milions d'euros, una part dels quals es podrien destinar a despesa corrent, és a dir, a promoció econòmica i ensenyament, entre altres coses.

El que sí que van voler remarcar els representants del govern és la voluntat de mantenir la partida en serveis socials, tot i la «contenció de la despesa». L'alcalde ja ho va advertir al consell local del partit, que es va fer aquesta setmana: «Per assolir amb èxit aquest repte de mantenir el nivell de serveis serà necessari prioritzar però sense deixar d'atendre, en cap cas, les persones i les seves necessitats, que són –atesa la conjuntura econòmica– encara més urgents.» La gratuïtat dels llibres de text (i els ordinadors), el desplegament de la llei de la dependència i el foment de l'ocupació són alguns dels eixos socials que es prioritzaran en l'exercici que ve. També està garantit el fons d'un milió d'euros destinats a famílies afectades per la crisi. Per equilibrar la balança, el consistori congelarà les dietes i els salaris dels càrrecs electes (com ja va fer l'any passat) i els sous dels treballadors només s'apujaran un 0,3%. També s'ha previst la reducció de la despesa d'algunes activitats «no imprescindibles», com ara alguns actes lúdics.

Montgat congela tots els impostos

jose g. navarro

Després que per a aquest any s'aprovés un increment mitjà del 30% de l'IBI, l'equip de govern de l'Ajuntament de Montgat (PSC, ERC i ICV-EUiA) va acordar dijous una congelació dels impostos i les taxes públiques per a l'any que ve. Segons l'alcalde, el socialista Jordi Ràmia, la decisió de mantenir els tributs actuals es justifica per continuar garantint «l'equilibri financer» en la caixa de la vila i per continuar oferint els serveis municipals actuals. L'exercici de «contenció responsable» amb què Ràmia va definir la confecció de la pressió fiscal per al 2010 no va ser compartit, però, pel partit majoritari a l'oposició, CiU, que va votar-hi en contra. Pere Senserrich, portaveu convergent, va considerar la proposta de congelació tributària de «veritat a mitges», ja que l'IPC és negatiu i això no ha significat una «revisió dels impostos» en forma de retallada. Per la seva banda, l'únic regidor del PP es va abstenir, tot i que va felicitar l'equip de govern per la «valentia» de no augmentar impostos com ara l'IBI amb la crisi actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona