Els criadors de poltre del Ripollès planten els intermediaris perquè els preus són semblants als de fa 30 anys

Creen la marca Poltre de Muntanya del Ripollès per vendre directament

Es veia a venir. Justament fa una setmana, els ramaders que tenen les eugues i els pollins a Rojà i els venen a la Tria de Mulats d'Espinavell (Molló) es manifestaven indignats pel manteniment dels preus dels poltres sota mínims. El detonant va ser la nova normativa europea aprovada al juliol que els obliga a aplicar una sèrie de normes d'identificació del bestiar que els encareix fins a un 20 per cent el cost final de cada cap de bestiar. Aprofitant l'aparador de la Tria, es van queixar en forma de pancarta i als mitjans de comunicació. Ara, una setmana després, l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès denuncia que els preus que es van pagar a la fira d'Espinavell són els més baixos dels últims trenta anys –entre 300 i 400 euros per poltre– i manifesta que aquesta situació és indignant. «Molts ramaders s'han plantat davant l'actitud dels tractants i revenedors de bestiar i han decidit engreixar-se els poltres que es comercialitzaran amb la marca Poltre de Muntanya del Ripollès», sentencien en un comunicat. Es reuniran amb el Departament d'Agricultura per buscar solucions a l'augment dels costos per adaptar-se a la normativa nova.

Xip i passaport

La nova normativa europea posa en un mateix sac els cavalls destinats a l'oci i els destinats al consum humà. Entre altres coses, mana injectar-los un xip identificatiu i dotar-los d'una mena de passaport amb una informació molt exhaustiva. Els ramaders del Ripollès mantenen que aquest passaport no té gaire sentit en el cas dels mulats ripollesos, ja que es tracta de cavalls que han nascut a la muntanya, que només han menjat herba i han mamat llet de la mare i que l'únic recorregut que han fet és el de la baixada des de Rojà fins a Espinavell. L'associació està integrada per 52 ramaders que apleguen un total de 800 eugues.

Els pollins se sacrifiquen a l'entorn de l'any de vida i la qualitat és molt tendra i d'unes característiques nutritives molt lloades pels dietistes. Entre altres coses, és una carn amb poc greix, és rica en àcids grassos insaturats, els Omega 3, també és rica en proteïnes, en glúcids, en ferro i en vitamines del tipus B. Un altre aspecte destacat és que és pobra en sodi i, per tant, indicada per a dietes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona