Economia

TANTXTANT

‘Brexit': quan baixi la polseguera

El vot britànic sobre la seva sortida o permanència a la Unió Europea (UE) serà possiblement un dels factors clau que expliquin la política europea de la propera generació.

Què ha passat? L'opció del Leave era una coalició d'interessos contraposats. D'una banda, part de l'elit anglesa de tota la vida, nois d'internat amb una llicenciatura a Oxford o Cambridge, més aviat liberals que creuen que la UE és intervencionista, burocràtica i poc democràtica. De l'altra, la classe mitjana baixa que va engrandir Thatcher que ha vist en la UE, i més concretament en la immigració associada a la lliure circulació interna, l'origen dels seus mals.

A l'Europa continental abunda la caricatura dels votants del Brexit. Quan la gent no vota el que volem, ens reconfortem explicant-nos que són malvats o dements. En canvi, l'elit anglesa és molt més ben educada, viatjada i propera a l'economia productiva que la francesa, per no dir la catalana o l'espanyola. L'opinió pública anglesa coneix bé les barrabassades de la UE legislant o gastant, i en canvi a la nostra, mentre arribin subvencions, sembla que li sigui igual.

En les negociacions, el Regne Unit intentarà preservar el mercat comú acceptant una lliure circulació maquillada. Hauran d'implementar igualment molta legislació UE sense participar-hi, però econòmicament el Brexit no serà cap catàstrofe per a ells. La sortida de Brussel·les sí que és una tragèdia per a la UE. La visió anglesa més executiva i transparent era un contrapunt a unes institucions amb ineficiència de sector públic francès que segueixen cada cop més un processisme alemany, que posa la llei per damunt de la democràcia. El Brexit serà un problema, sobretot per als que quedem dins d'aquest híbrid del pitjor de França i d'Alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona