Economia

agricultura

conseqüències de la pedregada

Més de nou mil hectàrees de conreu afectades per la pedra

El temporal d'aigua, pedra i vent de dimarts al vespre va començar a la Noguera però va descarregar amb més força al Pla d'Urgell

UP i Agricultura demanen celeritat a Agroseguro en les valoracions dels danys

El Departament d'Agricultura va estimar ahir que unes 9.300 hectàrees de cultiu de fruites i cereals de les comarques del Pla d'Urgell i la Noguera han patit danys a causa de la tempesta d'aigua, pedra i vent que va caure dimarts als voltants de dos quarts de deu del vespre. El grau d'afectació oscil·la entre el 15 i el 100%, segons la zona i el tipus de conreu.

Les varietats tardanes de blat de moro –un dels principals cultius de la zona– han estat les que han quedat més afectades, seguides dels conreus de farratges i els de fruiters, cultiu amb menor extensió a l'àrea afectada pel temporal. En aquests darrers es dóna la circumstància que la campanya de recol·lecció s'havia d'iniciar aquesta setmana a moltes finques i que, a la resta, feia pocs dies que s'hi havia començat a treballar.

El futur d'aquesta fruita, que ha quedat tocada per pedres de fins a tres centímetres de diàmetre, és que es pugui fer servir, en el millor dels casos, per a suc. Per aquest motiu, el coordinador territorial del sindicat Unió de Pagesos a Lleida, Jaume Pedrós, va demanar que l'Estat apliqui exempcions fiscals als afectats per la pedregada, a més d'agilitat en les valoracions dels danys per part d'Agroseguro. En aquest sentit, el director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida, Ferran de Noguera, va explicar que la conselleria ja ha iniciat els contactes perquè els peritatges siguin “eficients i ràpids”.

La tempesta va començar a les poblacions de Bellcaire d'Urgell, la Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer i Penelles, a la comarca de la Noguera. Després es va desplaçar a les poblacions del Pla d'Urgell, on va descarregar amb més intensitat, sobretot a Linyola, el Poal i el Palau d'Anglesola.

LES XIFRES

9.300
hectàrees de conreu
de fruita i cereals s'han vist afectades per la tempesta d'aigua, pedra i vent de dimarts.
15
municipis
de les comarques del Pla d'Urgell i la Noguera han patit les conseqüències de la calamarsa.

“La més intensa en trenta anys”

L'alcalde de Linyola, Àlex Mases, va dir ahir que “la gent gran del poble no recordava una intensitat tan gran d'aigua, vent i pedra en els últims trenta anys”, i va assenyalar que la tempesta va causar situacions de “pànic i angoixa” entre la població, ja que en aquell moment hi havia persones que estaven sopant a les terrasses dels bars que hi ha a la localitat.

A banda dels danys a l'agricultura, que només en aquesta població del Pla d'Urgell han comportat una pèrdua de quinze milions de quilos en panís i un milió en fruita, també es van produir a diverses instal·lacions municipals. Una de les incidències més greus es va produir a les piscines, on els motors de depuració de l'aigua van quedar negats a conseqüència de la tempesta, fet que va impedir que el recinte pogués obrir ahir al públic. La part baixa del poliesportiu també va quedar inundada, així com alguns baixos de cases particulars i establiments del terme.

D'altra banda, al Palau d'Anglesola el vent va aixecar les planxes del teulat d'una nau i algunes van sortir disparades a la zona de la carretera que uneix aquesta localitat amb la del Poal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)