Economia

CaixaBank i Bankia obren la veda a més operacions

La unió podria ser el preludi de noves consolidacions a escala europea

A Catalunya, el Sabadell queda en el punt de mira

La unió de CaixaBank i Bankia anunciada aquesta setmana, a parer dels experts, prefigura noves operacions de consolidació d’entitats, probablement a escala europea. Així ho afirma Guillem López Casasnovas, catedràtic de la UPF i exconseller del Banc d’Espanya, que opina que una fusió en el marc de la UE i no pas entre “oligopolis estatals” és el que el sistema necessita per fomentar la competència.

En general, però, aquestes operacions transfrontereres no tenen gaire tradició a Europa, “un fet que clama al cel”, lamenta el catedràtic, que augura una certa conflictivitat a escala laboral, ja que, en ser dues entitats amb activitats molt semblants, hi ha “duplicitats considerables”.

Contràriament al que han comentat alguns observadors, López Casasnovas creu que els usuaris no haurien d’estar amoïnats per un increment de les tarifes dels serveis bancaris: “S’està competint amb marges del 0,15% o del 0,25%; és a dir, que no hi haurà enduriments rellevants de les condicions per als clients”, un tema que haurien de supervisar les autoritats de la competència i el Banc d’Espanya.

Sobre els possibles obstacles a la viabilitat de l’operació, l’acadèmic assenyala la possibilitat que “algun jutge estrella“ pugui qüestionar-la argüint que una entitat amb una gran participació estatal no es pot implicar en una fusió sense passar un filtre parlamentari, una objecció que també, indica, podria arribar de Podem, socis de govern del PSOE.

El catedràtic remarca que, des del punt de vista de país, “perdem banca”, i agrega que ara el que queda a la “corda fluixa” és el Sabadell, que hauria estat “un bon complement industrial” si s’hagués fusionat amb CaixaBank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia