Economia

Discrepàncies al govern espanyol sobre la fusió de CaixaBank i Bankia

Pedro Sánchez hi veu “cohesió territorial”, mentre que la ministra Montero qualifica l’operació de “preocupant”

Reunió dilluns per fixar la data de les juntes

Mentre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, lloava diferents aspectes “molt positius” de la fusió entre CaixaBank i Bankia, ahir la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en recelava i assenyalava que Podem veu “preocupant” aquesta operació.

“Ens sembla preocupant la concentració bancària i les entitats que són massa grans”, va assegurar en una roda de premsa a l’ajuntament de Barcelona, segons recull Efe. “Ens sembla que no beneficien l’economia espanyola; al contrari, poden ser dificultoses”, va dir. Per Montero, Bankia hauria de ser el nucli d’una banca pública a l’Estat espanyol, com les que hi ha en altres països europeus.

Per la seva banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, va manifestar en una entrevista a TVE que la fusió entre les entitats és una operació “positiva per a l’economia espanyola”. Segons va dir, l’anunci d’una possible fusió “ha estat ben acollit pels inversors”, i va assenyalar que l’interès de l’executiu és maximitzar el valor dels 22.000 milions d’euros que l’Estat va posar per rescatar Bankia. “Si es produeix aquesta fusió, serà el primer banc d’Espanya i el desè europeu”, va dir, segons recull l’ACN.

“És veritat que l’herència que hem rebut com a conseqüència del rescat financer és una de les qüestions pendents”, va assegurar, però la prioritat és donar estabilitat al sistema financer espanyol. “És una operació que, si tirés endavant, implicaria un banc amb una presència molt important a Catalunya, Madrid, València i les Balears”, va assenyalar.

Justament el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, apostava que seria una bona decisió que el nou banc resultant mantingués la seu a València. Per Puig, CaixaBank i Banc Sabadell van establir la seva seu al País Valencià, gràcies al decret que els va facilitar la sortida, perquè és una regió que “genera estabilitat i credibilitat i és amable a la inversió”, i per això quedar-se en aquest territori després de la fusió seria “una bona decisió”. Per la seva part, el president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), José Manuel Campa, va assenyalar ahir que aquesta fusió compleix els criteris bàsics perquè sigui “eficaç”. Campa va explicar, en una jornada organitzada per l’IESE Business School, que aquesta operació pot proporcionar un conjunt de sinergies i millores en eficiències de costos, i ajudar a obtenir un model sostenible.

Les reunions per polir els serrells de la fusió bancària continuen “al més alt nivell” i els consells d’administració de les dues entitats es reuniran probablement dilluns per fixar la data en què faran les seves respectives juntes extraordinàries d’accionistes per aprovar la fusió .

LES FRASES

[La concentració bancària] no beneficia l’economia espanyola; al contrari, pot ser dificultosa
Irene Montero
Ministra d’Igualtat del govern espanyol
Si es produeix aquesta fusió, serà el primer banc d’Espanya i el desè europeu
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia