Economia

Per no deixar passar ni un pòlip

Una ‘spin-off’ crea un dispositiu per fer colonoscòpies amb màxima precisió

Es calcula que en una colonoscòpia estàndard hi ha un 22% dels pòlips (precursors del càncer colorectal) que no es detecten. El cert és que per aquesta mancança o per molts altres motius, aquest és el càncer més comú als països desenvolupats. Només a l’Estat espanyol, cada any, es diagnostiquen 44.000 casos nous de tumors colorectals, més del 15% del total.

Amb l’ambiciós objectiu de reduir aquestes xifres va néixer Miwendo una spin-off de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona i ICREA, que està desenvolupant un dispositiu per al diagnòstic del càncer colorectal. Aquest aparell mèdic fa sevir senyals de microones per detectar la malaltia en el sistema digestiu, com si fos un radar. “Amb MiWEndo calculem que podríem salvar fins a 87.000 vides anualment a tot Europa, perquè aquesta tecnologia fa una detecció del 100% dels pòlips”, diu Ignasi Belda, un dels tres emprenedors que han posat en marxa la firma.

Les expectatives que ha despertat l’spin-off són molt elevades, de fet en menys d’un any de vida, ha aixecat una ronda de finançament de 4,4 milions d’euros, 2,8 milions provinents del programa EIC Acelerator de la Comissió Europea i la resta, de fons privats com el BStartup i la Fundació Botín o BStartup o la Caixa.

Així mateix, ha rebut nombrosos reconeixements des de l’àmbit científic i de la salut. El projecte ha estat guardonat amb el Premi Start-up 2020 de la Societat Catalana de Biologia, i premiat per diverses entitats, com EIT Health - AGAUR, així com pel Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra.La prestigiosa revista Nature els ha dedicat un reportatge.

El projecte MiWendo el van posar en marxa el setembre del 2019 la investigadora Marta Guardiola, l’endoscopista de l’Hospital Clínic de Barcelona Glòria Fernández-Esparrach i l’emprenedor Ignasi Belda, que amb aquesta ja ha engegat sis start-ups del sector de les tecnologies de la salut.

Les dues emprenedores es van conèixer mentre Guardiola feia recerca a la UPF a través d’un projecte de col·laboració entre la universitat i l’hospital, i van provar de fer servir per primer cop la tecnologia de microones en endoscòpies. La prova va funcionar.

Belda es va sumar a l’iniciativa per ocupar-se de l’àrea de gestió, enamorat del projecte des del primer dia.

Els plans de MiWendo són poder començar a comercialitzar el dispositiu el 2023, ja que abans han de passar la fase preclínica en porcs, la fase ex vivo i després la fase en pacients reals, i així superar totes les autoritzacions necessàries com a dispositiu mèdic.

“El procés de validació va per molt bon camí; de fet, en una primera versió ja es va fer un assaig ex vivo amb 23 pacients i es va arribar al 100% de detecció”, explica Guardiola.

Amb els fons de la Comissió Europea disposen de capital suficient per poder acabar la recerca a fons perdut, i un cop superada aquesta fase, la comissió Europea, a través d’un programa d’impuls a la transferència tecnològica, entrarà en l’spin-off com un accionista més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia