Economia

Més de 77.000 treballadors afectats per un ERO

Des del gener fins al setembre, Treball ha tramitat 11.380 expedients d’empreses gironines

La majoria dels treballadors afectats, fins a 63.321, ho han estat a conseqüència d’ERTO vinculats a la pandèmia

A finals d’estiu hi havia 10.743 gironins amb algun expedient

La majoria dels casos han estat per l’efecte de la pandèmia

Des del gener fins al setembre, el Departament de Treball ha registrat un total d’11.380 procediments de regulació d’ocupació d’empreses amb seu a les comarques gironines, dels quals 10.647 van ser ERTO de força major a causa de la Covid-19. Traduït en nombre de treballadors afectats, aquests expedients han suposat que, en l’acumulat d’aquests nou mesos, fins a 77.159 treballadors vinculats a empreses gironines s’hagin vist implicats en un procediment de regulació. Seguint la mateixa lògica, la major part d’aquests treballadors, 63.321, han vist com l’impacte de la Covid-19 afectava el seu lloc de treball. És el que recull l’últim informe de l’Observatori del Treball que tot just s’acaba de conèixer i que incorpora el balanç del mes de setembre, en el qual es registren tots els procediments que arriben a Treball. Això no vol dir, però, que actualment hi hagi 63.321 treballadors afectats per un ERTO d’alguna empresa gironina, sinó que ho hauran estat en algun moment en aquests nou mesos. I, a més, cal tenir en compte que aquestes només són les dades que registra el Departament de Treball i que no inclouen els procediments que han de ser resolts pel Ministeri de Treball i Economia Social perquè afecten més d’una comunitat autònoma.

Al voltant d’onze mil

Actualment, i segons les últimes xifres de les quals es disposen, a principis de setembre encara hi havia 10.743 persones afectades per un ERTO a les comarques gironines, de les quals 8.531 ho eren degut a un expedient de força major –a causa de la Covid-19–. La resta, 2.212 treballadors, estaven afectats per un expedient d’ocupació atribuït a causes econòmiques, tècniques, organitzatives i productives, teòricament al marge de la pandèmia. És a dir, per exemple, l’establiment que a mitjan març va haver de tancar per causes alienes, com va ser l’estat d’alarma, i que, a conseqüència d’això, va tenir problemes per tirar endavant, i se li va aplicar un expedient de regulació de força major.

Dels 8.531 treballadors gironins que a principi de setembre estaven afectats per un ERTO, pràcticament la majoria estaven relacionats amb el sector del turisme en un mes en què, normalment, encara acostuma a ser fort. Així, 1.349 treballadors eren del subsector del comerç i venda de vehicles de motor; 1.306, del món de la restauració; 1.248, del sector dels allotjaments; 1.492, del sector del transport –amb una part important del transport aeri–, i la resta, repartits entre el sector de l’oci, l’esportiu i les agències de viatge i els operadors turístics, entre altres àmbits. Altres sectors que també han resultat danyats aquests mesos i que estan vinculats directament o indirecta al turisme i la restauració són el rentat i la neteja de peces tèxtils, l’elaboració de productes carnis i les perruqueries.

Últim mes

Si bé el nombre d’expedients de regulació presentats ha anat decreixent amb el pas dels mesos, el setembre ha acabat amb el registre de 35 procediments de regulació d’ocupació d’empreses gironines –dos menys que a l’agost–. Aquests 35 procediments van afectar 929 persones al setembre i gairebé la meitat van ser expedients provocats per pèrdues a causa de la Covid-19, que han arribat a a afectar 248 treballadors. La resta d’expedients, 18, que responen a causes econòmiques, tècniques, organitzatives i productives, han afectgat 681 treballadors. Si es mira amb més detall, la majoria d’aquests procediments han estat de suspensió de contracte –24– amb una afectació de 734 persones.

LES XIFRES

63.321
treballadors
d’empreses gironines han estat afectats per un ERTO de força major per la gestió de la pandèmia.
10.689
treballadors
afectats són d’empreses amb seu a Girona ciutat, i el Gironès és la comarca amb més casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia