Economia

Acord de l’eurocambra i els estats pel paquet anticrisi

Afegeix 15.000 milions més per a recerca i salut per als pròxims set anys

Nou pas per a l’activació del fons de recuperació de la Covid, però com a molt aviat no arribarà fins a la segona meitat del 2021

La Unió Europea avança una casella més en el procés per crear el fons de recuperació per la Covid-19. El Parlament Europeu i els estats van arribar ahir a un acord sobre un dels elements del paquet anticrisi, el macropressupost. Queden, però, més passos perquè l’altra peça –el fons de recuperació– sigui una realitat. Com a molt d’hora, la pluja de diners per la pandèmia arribarà la segona meitat del 2021.

El camí per generar les ajudes especials per la pandèmia és complex i llarg. Ahir es va superar una etapa difícil: aconseguir el suport de l’eurocambra als comptes de la UE, dels quals depèn el fons de recuperació. Tècnicament, l’instrument d’urgència dotat amb 750.000 milions d’euros no ha de passar per les mans dels eurodiputats, però aquests sí que han de votar el pressupost d’1,074 bilions d’euros de la UE per al 2021-2027. Com que són dues peces interconnectades, el fons anticrisi depèn de les negociacions pressupostàries.

Els eurodiputats volien engreixar algunes partides del pressupost plurianual de la UE per als pròxims set anys que consideren importants per als ciutadans, com ara la investigació científica o la salut. També que els comptes servissin per frenar les derives antidemocràtiques en alguns estats.

Després de quatre mesos de negociacions amb els governs europeus, finalment ahir van acordar un “reforçament” de les partides de recerca, salut i l’Erasmus amb 15.000 milions d’euros, i uns 1.000 milions d’euros més per a futures crisis i imprevistos. Això significa que en total només s’ha augmentat el pressupost previst en 12.500 milions d’euros. La resta dels diners els han tret d’altres partides. També hi haurà un mecanisme per suspendre o reduir els fons europeus quan hi hagi violacions de l’estat de dret que afectin la bona gestió del pressupost europeu o els interessos financers de la UE. “Realment hem hagut de lluitar pel que hem aconseguit”, va dir ahir el president del comitè parlamentari de pressupostos, Johan van Overtveldt.

Pròxims passos

Ara que hi ha un acord amb el Parlament Europeu, el pròxim pas important és que les capitals aprovin la decisió sobre l’augment dels recursos propis del pressupost. És la clau per poder fer l’operació financera que donarà vida al fons de recuperació. Això ho haurien de votar a finals d’aquest mes, però encara hi ha dubtes sobre la posició d’Hongria, a qui no agrada el requisit sobre l’estat de dret.

Fins que no hi hagi el vistiplau dels governs europeus, la modificació sobre els recursos propis no es podrà enviar als parlaments dels estats perquè la ratifiquin. I és un pas imprescindible per a la posada en marxa del fons de recuperació. A Brussel·les calculen que la ratificació parlamentària estigui llesta al juny i que la Comissió Europea comenci a emetre bons per finançar el fons de recuperació l’estiu del 2021. Per tant, les ajudes no arribaran, com a mínim, fins a la segona meitat de l’any que ve.

Les pràctiques d’Amazon, sota la lupa

Brussel·les va acusar ahir Amazon d’utilitzar informació confidencial per competir contra petits comerciants. Segons els resultats inicials d’una investigació de la Comissió Europea, la plataforma nord-americana hauria vulnerat les normes de la competència de la Unió Europea a Alemanya i França. “Amazon no pot utilitzar en benefici propi les dades sobre l’activitat d’altres venedors quan actua com el seu competidor”, va avisar ahir l’eurocomissària de la Competència, Margrethe Vestager, que va desvincular la decisió de les eleccions als Estats Units. Per ara, Brussel·les dona temps a Amazon per canviar la seva actitud monopolista abans d’imposar sancions. Ara bé, la CE va incrementar ahir la pressió sobre Amazon amb l’obertura d’una segona investigació per presumptament haver afavorit les seves pròpies vendes i les d’empreses que n’usen els serveis de logística i entrega de paquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia