Economia

Acord entre Consell i Eurocambra per reforçar amb 47.500 milions d’euros la política de cohesió els pròxims dos anys

Els recursos es podran utilitzar fins a finals del 2023, però depenen del desbloqueig del fons de recuperació

El Consell i l’Eurocambra han tancat aquest dimecres un acord provisional sobre la iniciativa REACT-EU, que forma part del pla de recuperació europeu i té l’objectiu de reforçar la política de cohesió en el context de la crisi de la Covid-19.

El pacte provisional dels dos legisladors preveu dotar REACT-EU de 47.500 milions per als pròxims dos anys per tal de superar la crisi causada per la pandèmia i millorar la resiliència de l’economia europea.

Aquests recursos estaran disponibles a través dels fons estructurals europeus amb 37.500 milions el 2021 i 10.000 milions el 2022. Aquests diners, però, han de venir del fons de recuperació, que està ara per ara bloquejat pel veto d’Hongria i Polònia al pressupost.

L’acord, al qual ara Eurocambra i Consell han de donar llum verda, preveu que les operacions per finançar amb aquests recursos puguin ser elegibles des de l’1 de febrer del 2020 i que els diners es puguin utilitzar fins a finals del 2023.

A més, inclou que les inversions estiguin especialment destinades als sectors més afectats per la pandèmia i un prefinançament de l’11% dels recursos addicionals a programes per al 2021. També preveu que els estats puguin assignar part dels recursos addicionals a través del Fons Social Europeu, el Fons d’Ajuda Europea als Més Desfavorits, la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i programes transfronterers.

En la roda de premsa en què s’ha presentat l’acord provisional, l’eurocomissària de Cohesió, Elisa Ferreira, ha celebrat un pacte que permetrà donar “continuïtat” al finançament d’emergència i contribuir a frenar les desigualtats a la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia