Economia

Més venda directa per a la ramaderia ecològica

La pandèmia ha potenciat nous hàbits dels consumidors, que busquen més productes de proximitat i més sans

La ramaderia ecològica hi aposta amb la venda directa

Menys intermediaris i servei directe del productor al consumidor. La venda directa en sectors com el de la ramaderia ecològica ja existia abans de la pandèmia, però s’ha reforçat l’últim any per una coincidència d’interessos: d’una banda, els ramaders han de reforçar noves vies de sortida per intentar compensar les vendes que en l’últim any no poden fer amb els restaurants tancats i un sector turístic pràcticament inexistent; de l’altra, el confinament també ha fet evolucionar els hàbits dels consumidors cap a una demanda de productes de proximitat i amb segell ecològic.

Vaca de l’Albera

Des de la finca de Baussitges, a Espolla, Marta Carola, ramadera especialitzada en la cria i comercialització de la carn de vaca de l’Albera , confirma la tendència. Paradoxalment, durant el primer període del confinament hi havia productors que no trobaven sortida als seus productes i, en canvi, la venda de carn de vaca de l’Albera va progressar. Avui la ramadera explica, però, que les vendes es tornen a estabilitzar als nivells en què estaven anteriorment. El 2020 es van sacrificar i comercialitzar 90 animals d’aquesta finca, més de la meitat a través de les carnisseries; l’altra part en venda directa a una clientela fidelitzada amb llistes de correu que s’envien cada dues setmanes. La clientela és majoritàriament de proximitat, de l’Alt Empordà i la Catalunya del Nord, i en menor grau de les comarques de Girona i fins a Barcelona. Els lots tenen bona sortida per a famílies que busquen “una carn diferent, més sana”, diu Carola. Per la ramadera, la venda directa, tot i que genera més feina, és una font d’ingressos suplementària que permet promocionar i donar a conèixer aquesta raça específica de l’Albera.

Vedella dels Aiguamolls

En la mateixa línia de productes, la Dèbora i en Marc, ramaders a Castelló d’Empúries, crien i comercialitzen carn sota la marca Vedella dels Aiguamolls . Una carn ecològica i en aquest cas amb bestiar de raça Angus.

Aquí la venda directa ja existeix des del 2016 però el nou interès dels consumidors per aquests productes de proximitat també es confirma. “Per als productes més demanats, com els filets, tenim llista d’espera”, diu la Dèbora. En aquesta petita explotació la venda als carnissers també representa més o menys la meitat de la sortida del producte. La resta es distribueix en una botiga i de cara als particulars amb la venda en línia, a través d’una web pròpia i ofertes als clients a través de les xarxes socials. Els lots es posen a la venda normalment cada quinze dies. Les parts més demanades i que tenen més sortida són els bistecs, les hamburgueses i el xurrasco, i també s’opta pel repartiment a domicili per a una clientela essencialment gironina, amb el suport d’empreses de repartiments per a l’àrea de Barcelona. Per respondre a aquesta demanda dels particulars, Vedella dels Aiguamolls ha adaptat la mida dels lots proposant-ne partides més petites, d’1,5 o 2,5 kg, que tenen més fàcilment sortida que els lots de 10 kg. “La venda al particular no pot representar el mateix volum de distribució que la venda als professionals, però la demanda creix per petites ofertes com la nostra”, diu aquesta ramadera.

Necessiten un escorxador a prop

Les ramaderies de la vaca de l’Albera i de la vedella dels Aiguamolls coincideixen a lamentar una problemàtica que afecta la seva activitat: la dificultat de disposar, a prop, d’escorxadors i obradors d’especejament amb el certificat d’instal·lacions ecològiques. Aquesta situació obliga els productors a fer desplaçaments: en alguns casos les instal·lacions més properes són a Tortellà, i més sovint han d’anar fins a Castellbisbal o Vallfogona del Ripollès. L’esperança per a aquestes dues explotacions empordaneses és que tiri endavant la reforma i adaptació projectada de l’escorxador de l’Armentera. I el repte de futur –també en els dos casos– és poder disposar d’un obrador propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia