Economia

opinió

Sobre les renovables

Com a organització transversal i des de la seva creació el 2017, la Taula Gironina de Turisme no s’ha limitat a defensar i posar en valor un sector cabdal per a les comarques gironines com és el turisme, sinó que sempre ha volgut anar més enllà i també inclou entre els seus objectius essencials projectar un model de turisme sostenible i crear espais oberts de debat i reflexió.

Som molt conscients de com alguns projectes de futur a les comarques gironines poden condicionar el nostre sector, però no oblidem que el futur d’aquest sector també condicionarà el de les comarques gironines i el de la seva gent.

Arran del macroprojecte del parc eòlic Tramuntana previst al bell mig del cor de l’Empordà (al cap de Creus) en el darrer espai de debat organitzat per la TGT amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Girona, vam voler parlar sobre el turisme i les energies renovables a Girona.

Però més enllà de la jornada, aquest no és ni un debat sectorial (turisme) ni un debat local (comarques gironines); és un debat de país.

La llei de canvi climàtic del 2017 estableix entre els seus objectius que l’any 2030 el 50% de l’energia provingui de renovables. Objectius molt allunyats de la realitat que tenim quan queden menys de nou anys.

D’altra banda, el decret llei 16/2019 de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, facilita la instal·lació de sistemes d’autoproducció d’energia en edificis (hotels, edificis particulars, etc.) i en l’ espai públic.

Tenint en compte que totes aquelles instal·lacions amb potència superior a 50 mW són de competència estatal, a Catalunya la viabilitat de l’establiment de parcs eòlics i fotovoltaics és analitzada en la ponència d’energies renovables integrada per representants de diferents departaments de la Generalitat.

Com podem conjugar renovables i turisme? El sector turístic ha patit greument les conseqüències econòmiques derivades de la Covid i trigarà anys a recuperar la fortalesa financera necessària per poder invertir en energies renovables.

És un sector integrat majoritàriament per petites i mitjanes empreses que mira al futur en clau de sostenibilitat, també energètica, i té deures a fer: cal treballar per a la transició energètica als hotels, càmpings, apartaments, cases rurals i empreses turístiques en general.

Cal trobar un equilibri entre els beneficis de les energies renovables i els costos ambientals que poden tenir a Girona. Per això demanem al govern de la Generalitat que redirigeixi els fons europeus Next Generation amb què es vol finançar el parc eòlic Tramuntana, cap a les necessàries inversions en energia solar per al sector turístic gironí i els seus municipis.

Cal adaptar els territoris a les renovables o les renovables als territoris? Des del sector considerem prioritari preservar el patrimoni natural al cap de Creus i l’Empordà.

Aquest no és ni un debat sectorial sobre turisme ni un debat local de les comarques gironines, és un debat de país: Catalunya vol renunciar al patrimoni ambiental i paisatgístic del cap de Creus?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’economia espanyola creix un 5,5% el 2022 i un 0,2% en l’últim trimestre

BARCELONA

Preocupació dels agents socials pel repunt de l’atur

barcelona

El nou impost a la banca costarà 170 milions al Sabadell

barcelona
CASIANA MONCZAR
COFUNDADORA DE GRAPAT

“El joc és la pàtria dels nens, allà on s’expressen”

barcelona

La demanda elèctrica cau del 4,5% respecte a la prepandèmia

GIRONA
economia

L’agrupació de Volkswagen i Seat rep la resolució definitiva del PERTE, que els permetrà mobilitzar 10.000 milions d’euros

barcelona

Les comarques gironines creen 9.100 llocs de treball al 2022

GIRONA

L’atur puja un 9,91% l’últim trimestre del 2022 amb 21.000 desocupats més

barcelona

Banc Sabadell guanya 859 milions, un 61,9% més

barcelona