Economia

Forallac aposta al polígon per l’autoconsum energètic

Proposen a les empreses de la zona industrial que participin en la compra de plaques per ampliar la instal·lació municipal del viver Nexes

A canvi de la inversió, s’estalviaran quilowatts generats

L’Ajuntament de Forallac vol impulsar una comunitat d’autoabastiment elèctric a partir de plaques fotovoltaiques al polígon industrial de Vulpellac, per reduir la factura de llum a les empreses adherides, estalviar emissions de CO2 i fomentar l’ús de les energies renovables. La instal·lació prendria com a punt de partida la que ja abasteix el viver municipal d’empreses Nexes, amb plaques al teulat, però també podria ampliar-se cap a les cobertes de la deixalleria i la nau de la brigada municipal.

Per avançar amb l’adquisició de més plaques, però, el municipi demanarà la implicació de les empreses establertes al polígon, que aconseguirien un estalvi significatiu en la factura de la llum i un millor posicionament a través del màrqueting verd i la reducció d’emissions de gasos contaminants. El regidor de Medi Ambient i Promoció Econòmica, Carles Frigola, ja ha adreçat una carta a totes les empreses del polígon per informar del projecte i dels beneficis col·lectius. I properament les empreses rebran la visita d’un tècnic que analitzarà casos i resoldrà dubtes.

La filosofia del projecte és produir energia a través d’una instal·lació central, per repartir l’excedent de producció entre els seus membres. El procés, a mesura que suma punts, permet optimitzar tant produccions com estalvis. Totes les empreses que hi participin tindran dret a un percentatge de la producció de les plaques solars situades en teulades de propietat municipal, que els restaran dels consums mensuals respectius.

A més, tots els participants disposaran d’una app que els permetrà visualitzar l’aprofitament i el de tota la comunitat. També rebran consells per reduir i adaptar consums, millorar la contractació de l’energia i reduir costos, i informació sobre els diferents aspectes de l’àmbit energètic per prendre decisions informades i convertir-se en agents actius de la transició energètica cap a un model renovable i de proximitat.

LA XIFRA

31.846
kWh
anuals genera la instal·lació del viver Nexes, que es pot ampliar sobre la coberta lliure i en altres teulats.

Assessorament de l’oficina comarcal

El projecte s’ha articulat amb l’assessorament de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Baix Empordà, que recentment s’ha posat en marxa a la Bisbal d’Empordà gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal i la Diputació, i sobre la base de la instal·lació inicial del viver, que garanteix el 100% del consum amb 31.846 kWh anuals –amb més de 3.000 euros d’estalvi a l’any–. Ampliada, pot afavorir altres activitats, i d’entrada, els panells instal·lats estarien amortitzats en uns cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia