Economia

L’IPC a Catalunya bat un nou rècord i la taxa interanual se situa en el 5,3% al novembre

La inflació al conjunt de l’Estat creix fins al 5,5%, la variació més alta des del setembre de 1992

L’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya corresponent al novembre creix una dècima respecte a l’octubre i situa la taxa interanual en el 5,3%, el que suposa un nou rècord històric des que es recullen dades per comunitats –es fa des de 2002-, segons publica aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’increment es deu novament a l’encariment de subministraments com l’aigua, el gas i l’electricitat (+14,7%) i els carburants (+13,7%), tot i que també destaca la pujada del preu dels aliments i les begudes no alcohòliques (+3,3%) i dels restaurants i hotels (+2%). Al conjunt de l’Estat, la taxa inflació també creix una dècima i se situa en el 5,5% al novembre, la variació interanual més alta des del setembre de 1992.

De la mateixa manera que en els mesos anteriors, a Catalunya pràcticament tots els productes s’han encarit respecte a l’any passat. A banda dels carburants i els subministraments, també han pujat de preu els productes i serveis vinculats a l’ensenyament (+1,6%), l’oci i la cultura (+1,6%) i els mobles i articles de la llar (+1,1%). En menor mesura també s’han encarit les begudes alcohòliques i el tabac (+1%), el vestit i el calçat (1%) i els productes i serveis vinculats al món sanitari (+1%). L’única excepció és el sector de la comunicació, on els preus han caigut un 0,4% en termes interanuals i acumulen 17 mesos consecutius a la baixa.

Malgrat que el preu dels subministraments segueix disparat –en gran part per l’alça en el preu de la llum, que aquest dimecres marca un nou rècord històric-, la taxa interanual registrada al novembre és inferior a la d’octubre. El mes passat, l’aigua el gas i l’electricitat valien un 17,7% més respecte a l’octubre de 2020, mentre que la taxa de novembre és del 14,7%.

En el cas dels carburants i els aliments, però, la situació és contrària. La variació de l’IPC en el preu dels carburants és del 13,7% al novembre, més d’un punt per sobre la taxa registrada a l’octubre. Pel que fa als aliments, la taxa actual és del 3,3%, àmpliament superior a l’1,7% que es va registrar a l’octubre.

Quant a la variació intermensual, aquesta se situa en el 0,3% al novembre. Els productes que més s’han encarit entre octubre i novembre han estat el vestit i el calçat (+5,4%), els carburants (+1%) i els aliments i les begues no alcohòliques (+0,8%), mentre que la caiguda més accentuada s’ha donat en els subministraments (-1,7%).

Dades per demarcacions

Per demarcacions, Lleida és el territori on més s’han encarit els productes aquest darrer mes de novembre. Segons les dades de l’INE, els preus a les comarques de Ponent s’han incrementat un 6,4% en termes interanuals, un creixement impulsat per l’alça en el preu dels subministraments (+21,4%).

A continuació apareixen les comarques de Girona, on l’IPC s’ha situat en el 6,1%. La pujada en el preu dels carburants (+13,4%) és lleugerament inferior a la mitjana catalana, però l’encariment dels subministraments (+19,3%) i dels aliments (+3,5%) és superior. Pel que fa a Tarragona, l’Índex de Preus al Consum ha experimentat un creixement interanual del 6%, amb pujades de preu en els subministraments i els carburants del 19,8% i del 14,7%, respectivament.

Barcelona és l’única demarcació on els preus s’han incrementat per sota la mitjana catalana, amb una variació del 5%. En el cas de les comarques metropolitanes, els subministraments s’han encarit un 12,9%, els carburants un 13,6% i els aliments i les begudes no alcohòliques un 3,3%.

Nous rècords al conjunt de l’Estat

L’IPC al conjunt de l’Estat ha registrat una variació interanual del 5,5% al novembre, una dècima menys respecte a les dades avançades per l’INE fa dues setmanes. No obstant això, es tracta de la taxa més alta des del setembre de 1992.

La pujada respon a l’evolució del preu dels aliments (+3,3%), dels carburants (+13,5%) i de l’hostaleria (+2,5%). També continua destacant l’encariment dels subministraments (+16,8%), tot i que la taxa interanual del novembre és quatre punts inferior a la de l’octubre.

Per altra banda, la variació intermensual ha estat del 0,3%, impulsada pel vestit i el calçat (+4,7%), els carburants (+1%) i els aliments i begudes no alcohòliques (+0,6%), mentre que l’evolució en el preu dels subministraments (-2%) ha tingut una contribució negativa en la taxa.

Pel que fa a l’IPC subjacent –no té en compte aliments no elaborats ni productes energètics-, la taxa interanual se situa en l’1,7%, tres dècimes més respecte a l’octubre. Segons l’INE, aquesta diferència no es donava des de l’agost de 1986.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA