Economia

L’IPC a Catalunya bat un nou rècord i la taxa interanual se situa en el 5,3% al novembre

La inflació al conjunt de l’Estat creix fins al 5,5%, la variació més alta des del setembre de 1992

L’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya corresponent al novembre creix una dècima respecte a l’octubre i situa la taxa interanual en el 5,3%, el que suposa un nou rècord històric des que es recullen dades per comunitats –es fa des de 2002-, segons publica aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’increment es deu novament a l’encariment de subministraments com l’aigua, el gas i l’electricitat (+14,7%) i els carburants (+13,7%), tot i que també destaca la pujada del preu dels aliments i les begudes no alcohòliques (+3,3%) i dels restaurants i hotels (+2%). Al conjunt de l’Estat, la taxa inflació també creix una dècima i se situa en el 5,5% al novembre, la variació interanual més alta des del setembre de 1992.

De la mateixa manera que en els mesos anteriors, a Catalunya pràcticament tots els productes s’han encarit respecte a l’any passat. A banda dels carburants i els subministraments, també han pujat de preu els productes i serveis vinculats a l’ensenyament (+1,6%), l’oci i la cultura (+1,6%) i els mobles i articles de la llar (+1,1%). En menor mesura també s’han encarit les begudes alcohòliques i el tabac (+1%), el vestit i el calçat (1%) i els productes i serveis vinculats al món sanitari (+1%). L’única excepció és el sector de la comunicació, on els preus han caigut un 0,4% en termes interanuals i acumulen 17 mesos consecutius a la baixa.

Malgrat que el preu dels subministraments segueix disparat –en gran part per l’alça en el preu de la llum, que aquest dimecres marca un nou rècord històric-, la taxa interanual registrada al novembre és inferior a la d’octubre. El mes passat, l’aigua el gas i l’electricitat valien un 17,7% més respecte a l’octubre de 2020, mentre que la taxa de novembre és del 14,7%.

En el cas dels carburants i els aliments, però, la situació és contrària. La variació de l’IPC en el preu dels carburants és del 13,7% al novembre, més d’un punt per sobre la taxa registrada a l’octubre. Pel que fa als aliments, la taxa actual és del 3,3%, àmpliament superior a l’1,7% que es va registrar a l’octubre.

Quant a la variació intermensual, aquesta se situa en el 0,3% al novembre. Els productes que més s’han encarit entre octubre i novembre han estat el vestit i el calçat (+5,4%), els carburants (+1%) i els aliments i les begues no alcohòliques (+0,8%), mentre que la caiguda més accentuada s’ha donat en els subministraments (-1,7%).

Dades per demarcacions

Per demarcacions, Lleida és el territori on més s’han encarit els productes aquest darrer mes de novembre. Segons les dades de l’INE, els preus a les comarques de Ponent s’han incrementat un 6,4% en termes interanuals, un creixement impulsat per l’alça en el preu dels subministraments (+21,4%).

A continuació apareixen les comarques de Girona, on l’IPC s’ha situat en el 6,1%. La pujada en el preu dels carburants (+13,4%) és lleugerament inferior a la mitjana catalana, però l’encariment dels subministraments (+19,3%) i dels aliments (+3,5%) és superior. Pel que fa a Tarragona, l’Índex de Preus al Consum ha experimentat un creixement interanual del 6%, amb pujades de preu en els subministraments i els carburants del 19,8% i del 14,7%, respectivament.

Barcelona és l’única demarcació on els preus s’han incrementat per sota la mitjana catalana, amb una variació del 5%. En el cas de les comarques metropolitanes, els subministraments s’han encarit un 12,9%, els carburants un 13,6% i els aliments i les begudes no alcohòliques un 3,3%.

Nous rècords al conjunt de l’Estat

L’IPC al conjunt de l’Estat ha registrat una variació interanual del 5,5% al novembre, una dècima menys respecte a les dades avançades per l’INE fa dues setmanes. No obstant això, es tracta de la taxa més alta des del setembre de 1992.

La pujada respon a l’evolució del preu dels aliments (+3,3%), dels carburants (+13,5%) i de l’hostaleria (+2,5%). També continua destacant l’encariment dels subministraments (+16,8%), tot i que la taxa interanual del novembre és quatre punts inferior a la de l’octubre.

Per altra banda, la variació intermensual ha estat del 0,3%, impulsada pel vestit i el calçat (+4,7%), els carburants (+1%) i els aliments i begudes no alcohòliques (+0,6%), mentre que l’evolució en el preu dels subministraments (-2%) ha tingut una contribució negativa en la taxa.

Pel que fa a l’IPC subjacent –no té en compte aliments no elaborats ni productes energètics-, la taxa interanual se situa en l’1,7%, tres dècimes més respecte a l’octubre. Segons l’INE, aquesta diferència no es donava des de l’agost de 1986.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia