Economia

Ribera renuncia al límit de 180 euros per MWh que va prometre

La vicepresidenta es desdiu del seu anunci estel·lar davant la UE fa quatre dies

Podem mira a les elèctriques

On va dir límit, ara se’n desdiu. Enmig de l’escalada del preu de la llum fins a llindars mai vistos, divendres –el preu era aquell dia de 232,28 euros el megawatt hora (MWh)–, la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va liderar la intervenció del mercat per fixar un límit de 180 euros per MWh. La mesura tenia autoria compartida amb el ministre d’Acció Climàtica de Portugal, João Matos Fernandes, però quatre dies després Ribera hi renuncia. “Els preus ara no estan reflectint la realitat i hem de prendre mesures a escala europea tan des del punt de vista de l’oferta com de la formació de preus per protegir els nostres ciutadans i la nostra indústria”, va assenyalar el president Pedro Sánchez ahir sense cap concreció en res.

La renúncia al límit del preu és molt simbòlica, perquè Ribera fins i tot va gosar dir que preferia l’empara de Brussel·les, però que ho faria unilateralment si la UE es demorava. “Si fa a penes dos anys ens semblava una bogeria a la qual mai s’arribaria i ara està àmpliament superada, és poc discutible que ha de ser el límit màxim que puguem acceptar en el nostre mercat. En absència del suport per part de la UE, pensem que la nostra obligació és fer-ho pel nostre compte. Què hi farem...”, va gosar dir Ribera quatre dies enrere. Fonts de Transició Ecològica van indicar que “es treballa en altres opcions”.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, assenyala les elèctriques perquè “es cordin el cinturó” i les llars no visquin “amb la soga al coll”. El preu de la llum és avui de 226,14 euros el MWh, un 1,5 % menys que ahir, però quadruplica el preu de fa un any (55,79 euros) i és un 10% més car que el 24 de febrer, l’inici de la invasió d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia