Economia

QUIM NADAL

HISTORIADOR

“No hi ha a la vista una solució clara”

“Està en crisi la democràcia formal, burgesa, i l’estat del benestar”

“Els governs haurien de demostrar capacitat de jugar amb la fiscalitat i la llei, no pas penalitzant el contribuent petit i mitjà”

Historiador
Historiador, alcalde, diputat i conseller són alguns dels càrrecs que defineixen Joaquim Nadal Farreras (Girona, 1948). Finalitzada l’etapa política, el primer alcalde gironí de la democràcia (1979-2002) i conseller de Política Territorial i Obres Públiques (2002-2010) s’ha centrat en l’activitat acadèmica, docent i de publicacions. Des del 2013 dirigeix l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. El seu últim llibre és Escrits del final de la Guerra Civil (L’Avenç, 2021).
Conferència col·loqui ‘L’economia que ve. Quin futur ens espera després de la pandèmia?’ Dimecres, dia 4 de maig, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a enclaudefutur@elpuntavui.cat. Aforament limitat.

Amb la crisi de l’estat del benestar, i sense una solució clara en l’horitzó, considera que els més joves s’ho han de preguntar amb una profunda preocupació.

Quina lectura fa de l’economia que ve, des de la perspectiva històrica de crisis passades?
És molt difícil fer previsions. Els economistes normalment no en fan; són més bons analistes de la realitat actual que no pas de la realitat que ha d’arribar. La suma de la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i les seves seqüeles, és a dir, la inflació, l’atur i les conseqüències de la globalització, així com el canvi tecnològic i el repte climàtic, plantegen l’agenda del futur. O deixem que mani la lògica estricta del sistema capitalista i que aquest món evolucioni segons les lleis del mercat sense cap fre ni cap limitació, i és de conseqüències imprevisibles, o articulem mecanismes supranacionals que permetin una actuació convincent. El món és capaç d’articular mecanismes internacionals integrals per controlar algun d’aquests fenòmens? Amb la guerra s’ha demostrat que no. Està en crisi la democràcia formal, burgesa, i l’estat del benestar generat a partir del final de la Segona Guerra Mundial. I de moment no apareix en l’horitzó una solució clara. Els que tenim una edat ens ho podem preguntar amb un punt d’escepticisme, però els que són molt joves s’ho han de preguntar amb una profunda preocupació.
Som en la transició d’aquest postescenari generat després de la Segona Guerra Mundial?
És una transició post estat del benestar, un estadi segon de l’ordre creat després de la Segona Guerra Mundial. La bel·licositat de Rússia i la incapacitat de les potències occidentals sumades ens porten a un nou escenari de crisi. La guerra no sabem el que pot durar i mentrestant tots ens aguantem per un fil.
I la crisi de l’estat del benestar?
És la incapacitat de l’economia contemporània de portar estabilitat a un gros ampli de classes mitjanes, altes i baixes, que no estiguin al límit de la revolta social. Però com que no arriben a final de mes, apareixen tots els fenòmens que coneixem, des dels armilles grogues fins al creixement de l’extrema dreta… Són camins erronis que canalitzen un malestar real. El diagnòstic és clar: el malestar hi és. La solució és equivocada. La simplificació del missatge de l’extrema dreta capta més adeptes que les complexitats del discurs de l’esquerra o del centreesquerra.
Quin és el camí no erroni?
Els governs, en comptes de filar tan prim i mantenir un respecte tan extrem cap a l’entramat empresarial multinacional, haurien de demostrar capacitat de jugar amb la fiscalitat i la llei, no pas penalitzant el contribuent petit i mitjà, que se sent cada cop més ofegat pel preu de la llum, el gas, la benzina… La subvenció a la càrrega del dipòsit no és la solució si és una mesura que genera més deute a l’Estat i no li dona ni un metre per esgarrapar dels beneficis que obtenen les empreses. Falta algun mecanisme d’autoritat reguladora que permeti entrar més a fons en les perversions de l’actual situació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona