Economia

El Congrés convalida el decret del topall del preu del gas un cop obtingut l’aval de la Comissió Europea

La convalidació coincideix amb la decisió d’Algèria de congelar el tractat d’amistat

El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el decret de creació de “l’excepció ibèrica” que permet limitar el preu majorista del gas per limitar l’impacte sobre el preu de l’electricitat que paguen els consumidors.

La mesura s’activarà el dia 14 de juny i el govern espanyol preveu que redueixi entre un 15 i un 20% la factura elèctrica. La vicepresidenta Tercera, Teresa Ribera, ha afirmat que es tracta d’un mecanisme “essencial” per plantar cara als efectes de la guerra d’Ucraïna, perquè la situació era “insostenible” amb els preus de l’electricitat registrant màxims històrics.

El decret s’ha convalidat amb els vots de la majoria de la investidura i l’abstenció del PP i Vox. En total 197 vots a favor, 2 en contra i 143 abstencions. La convalidació s’ha debatut al Congrés l’endemà que la Comissió Europea va donar llum verda a la mesura, que tindrà efecte fins al 31 de maig del 2023.

L’aprovació del decret coincideix amb la decisió d’Algèria de congelar el tractat d’amistat amb Espanya, fet que afecta les relacions comercials i podria suposar la congelació de les exportacions de gas. El govern espanyol ha assegurat que no tem que es produeixi un tall al subministrament, però alhora apunta que podria denunciar incompliments de tractats davant la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia