Economia

Regne Unit

Milers de ferroviaris britànics secunden la segona jornada de vaga

Els sindicats reclamen pujades salarials per fer front a l’increment del cost de la vida i que s’aturin els acomiadaments previstos

El govern de Boris Johnson prepara una llei que permeti contractar personal temporal per substituir treballadors en vaga

Milers de treballadors ferroviaris del Regne Unit secunden aquest dijous la segona de tres jornades de vaga al tren, la més important d’ençà del 1989, per reclamar millores salarials.

La mobilització ha estat convocada pel Sindicat nacional de treballadors ferroviaris, marítims i del transport (RMT, en anglès), després del fracàs les negociacions amb la gestora pública de la infraestructura, Network Rail, i els operadors privats de les línies. Els ferroviaris ja van paralitzar dimarts el país i mantenen convocada una tercera aturada per al proper dissabte. 

Prop de 40.000 treballadors de tretze companyies ferroviàries i de l’operador d’infraestructures Network Rail han paralitzat la xarxa de trens del Regne Unit i molts ciutadans han hagut de recórrer a altres mitjans de transport, com els autobusos o taxis. Altres han decidit treballar des de casa seva.

La mobilització està tenint un fort impacte per als usuaris i l’economia. La vaga suposarà un elevat cost per a l’economia britànica, especialment per al sector de l’hostaleria, que estima unes pèrdues de 500 milions de lliures (580 milions d’euros).

Amb la inflació disparada fins al 9,1%, el seu nivell més elevat en 40 anys, el sindicat del transport RMT reclama pujades salarials i evitar acomiadaments previstos.

El secretari general de l’RMT, Mick Lynch, ha avisat avui que continuaran “amb aquesta campanya de vagues fins que obtinguem un acord negociat que aporti seguretat laboral i un increment de sou per als nostres membres que faci front a l’escalada de la crisi del cost de vida”.

El govern prepara una llei per substituir treballadors en vaga per personal temporal

EFE

Arran de l’impacte de la vaga al ferrocarril, el govern del primer ministre conservador Boris Johnson ha avançat que prepara una llei que permetrà a les empreses contractar personal d’agències de treball temporal per substituir els empleats que secundin aturades.

El ministre d’Empreses, Kwasi Kwarteng, ha defensat que el projecte legislatiu, que l’executiu confia que pugi ser aprovat en poques setmanes, eliminarà “restriccions de l’era de 1970”, donarà “llibertat a les companyies” i impedirà que els vaguistes “facin ostatge el país paralitzant serveis públics i negocis”.

L’executiu tem que altres sectors organitzin protestes en els pròxims mesos davant la crisi del cost de la vida que afronta el país. “Aquesta situació no és sostenible”, ha assenyalat el ministre d’Empreses. Kwarteng ha subratllat que la legislació prevista “permetrà a les persones seguir amb la seva vida sense interrupcions i mantenir funcionant l’economia”.

La secretària general de la federació de sindicats TUC, Frances O’Grady, qualificat els plans del govern conservador d’“intent deliberat de soscavar el dret a la vaga i reduir el poder negociador dels treballadors”.

“Utilitzar treballadors d’agència menys qualificats per dur a terme serveis importants posarà en risc la seguretat de les persones, empitjorarà les disputes i enverinarà les relacions industrials”, ha alertat la sindicalista.

El ministre de Transports, Grant Shapps, ha afirmat que “malgrat tots els esforços dels líders sindicals militants per a paralitzar aquest país, les vagues d’aquesta setmana no han tingut l’impacte desitjat pel fet que més gent pot treballar des de casa”.

“Reformes com les d’aquesta legislació són vitals, asseguraran que qualsevol futura vaga provoca menys problemes i permetrà que treballadors completament qualificats, adaptables i flexibles, continuïn fent la feina”, ha remarcat.

Shapps ha rebutjat en els últims dies intervenir en les negociacions entre els treballadors en vaga i les empreses.

Un portaveu de Network Rail va donar la “benvinguda” a l’anunci del Govern. La llei “pot ajudar-nos a oferir un millor servei als nostres passatgers durant els dies de vaga si aquesta disputa es prolonga”, segons l’agència local PA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia