Economia

Economia

La logística no té aturador

Des del 2015 que la construcció logística a Catalunya augmenta a una mitjana de mig milió de m² anuals nous dedicats a aquest sector

Les creixents necessitats comercials fan que el sector guanyi en importància

Ni la pandèmia, ni la inflació, ni la possible recessió que pronostiquen alguns economistes han frenat, aquest any, l’augment constant de la construcció logística a Catalunya. De fet, fa set anys –des del 2015– que el terreny dedicat a aquest sector no para de créixer a una mitjana de 500.000 m² nous cada any. Les previsions de CBRE, una consultora especialitzada en serveis immobiliaris, estima que el 2022 pot acabar amb una contractació de 800.000 m², una xifra que reforça Catalunya –i més concretament la marca Barcelona– com un dels principals centres logístics de l’Estat espanyol.

Aquest sector està guanyat importància els darrers anys i respon a la necessitat de crear espais per coordinar, gestionar i transportar bens materials des del productor fins al consumidor. L’augment de la compra a grans plataformes, com ara Amazon, obliga aquestes empreses a disposar d’espais on gestionar l’emmagatzematge, l’inventari i el transport. Un altre exemple és el de l’empresa gironina Kave Home, especialitzada en mobles de disseny, que va comprar un terreny a Tordera (Maresme) per construir-hi un centre logístic de 90.000 m². La marca s’ha aconseguit fer un lloc en el mercat mundial dels mobles i aquest és el següent pas per seguir creixent.

La construcció es farà en dues fases: en la primera etapa, s’invertiran 45 milions d’euros i es construiran els primers 50.000 m² i es preveu que finalitzi a principi del 2023; en la segona fase, es faran els 40.000 m² restants, amb un cost de 25 milions d’euros.

Aquesta compra de Kave Home ha estat la més important de l’any, juntament amb el lloguer de 27.500 m² per Seur a Castellbisbal i el de Naeko de 40.400 m² a la Bisbal del Penedès. De fet, Catalunya és un dels motors del sector, amb una inversió de 220 milions d’euros el primer trimestre de l’any. Aquests diners van suposar un descens de l’1,3% respecte al mateix període del 2021, però és la segona millor dada dels últims deu anys.

Falta sòl industrial a Catalunya

Un dels problemes amb què es pot trobar la construcció logística és la falta de terreny, fet que ja està produint un increment del preu del lloguer per metre quadrat. Aquest inconvenient –important sobretot a la primera corona de Barcelona– s’està solucionant amb les edificacions multinivell, és a dir, s’estan guanyant metres quadrats en altura. Un dels terrenys amb més interès actualment és la nau que ocupava Nissan a la Zona Franca.

L’augment del comerç electrònic també ha provocat la transformació d’espais industrials en naus logístiques. Segons les previsions de CBRE, aquest any, les operacions relacionades amb el comerç electrònic continuaran tenint un pes important en el mercat, proper al 30%, en línia amb els resultats del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona