Economia

L’FMI rebaixa el creixement de l’Estat per al 2023

El fixa en l’1,2%, lluny del 2,1% estimat pel govern espanyol

Un terç de les economies mundials entraran en recessió

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat fins a l’1,2% la previsió de creixement del PIB espanyol per al 2023, una dada molt per sota de l’estimada pel mateix govern espanyol, que treballava amb una millora del 2,1%. Amb tot, l’espanyola continuarà sent la que més creixi enguany de les quatre principals economies de l’euro, i l’FMI revisa a l’alça la seva previsió del 2022 fins el 4,3%. L’organisme internacional atribueix aquesta millora a la recuperació del turisme i a l’acceleració de la producció industrial durant la primera meitat de l’any. Quant a la inflació, l’FMI la situa en un 8,8% aquest exercici, per sobre de la mitjana de la zona euro (8,3%). En ocupació, per al 2022, l’FMI estima que la taxa de desocupació a l’Estat serà del 12,7%, mentre que el 2023 baixarà al 12,3%. El percentatge de desocupats a la zona euro està previst que se situï en el 6,8% (2022) i el 7% (2023).

Guerra i frenada xinesa

Quant a l’economia global, es frenarà més del que s’esperava el 2023, any en què bona part del món anirà cap a la recessió o hi caurà, segons l’FMI, que ha rebaixat fins al 2,7%, la previsió de creixement per al 2023 (3,2% per enguany). Segons la institució, almenys un terç de les economies mundials entraran l’any que ve en recessió tècnica.

La invasió russa d’Ucraïna, l’espiral d’inflació a tot el món i l’alentiment de l’economia xinesa són els factors que marquen i marcaran l’evolució econòmica mundial. L’FMI anima els bancs centrals a continuar endurint la política monetària, malgrat el risc inevitable d’alentiment. Pel que fa als EUA, el creixement serà de l’1,6% i de l’1%, el 2023. La zona euro creixerà un 3,1% i, el 2023, un 0,5%. La Xina creixerà un 3,2% aquest any i un 4,4% el que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia