Economia

unió europea

El BCE preveu un estancament del PIB a l’eurozona per al 2023

L’organisme apunta que l’economia de la zona euro creixerà només un 0,1% el 2023

El Banc Central Europeu (BCE) preveu un estancament del PIB a l’eurozona per al 2023 arran de la crisi energètica, que ha disparat la inflació, ha fet minvar el poder adquisitiu de les famílies i ha obligat a introduir polítiques monetàries restrictives. Segons una enquesta publicada aquest divendres, l’organisme monetari apunta que l’economia de la zona euro creixerà només un 0,1% el 2023, gairebé un punt i mig menys respecte a les estimacions publicades fa tres mesos. Alhora, també rebaixa la previsió de creixement per al 2024, passant de l’1,8% a l’1,6%. Tot i això, estima que l’eurozona tancarà el 2022 amb una millora del PIB del 3%, dues dècimes per sobre les projeccions emeses durant el tercer trimestre.

Pel que fa a l’evolució de la inflació, el BCE continua revisant a l’alça totes les estimacions. Si fa tres mesos apuntava que la inflació mitjana per al 2022 seria del 7,3%, ara la situa en el 8,3%. En el cas del 2023, l’organisme espera una pujada de preus del 5,8% –la darrera previsió indicava un increment del 3,6%–, mentre que pel 2024 vaticina un augment del 2,4%, tres dècimes més.

Quant a la inflació subjacent –la que no té en comptes els productes energètics i els aliments no processats–, l’entitat preveu que aquesta se situï en el 4% al final de l’exercici, quatre dècimes més respecte a les estimacions de fa tres mesos. De cara al 2023, la variació seria del 3,9%, gairebé dos punts més en comparació amb les últimes previsions, mentre que pel 2024 seria del 2,6%, el que suposaria una pujada de tres dècimes.

Finalment, el BCE també revisa a l’alça la taxa d’atur per als pròxims tres anys. L’organisme monetari preveu tancar aquest exercici amb una taxa del 6,8%, una dècima més de previst anteriorment. Pel 2023, aquest pujaria fins al 7,1%, mentre que pel 2024 s’estabilitzaria en el 7%. Tant en el cas del 2023 com en el del 2024, la taxa és quatre dècimes superior a les últimes estimacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona