Economia

Unió Europea

El BCE apuja mig punt el tipus d’interès a la zona euro

El tipus bàsic augmenta fins al 2,5 %; el de facilitat marginal de crèdit, al 2,75 % i el de facilitat de dipòsit, al 2 %

L’autoritat monetària europea avisa que continuarà elevant els tipus per contenir la inflació

El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dijous apujar mig punt els tipus d’interès a la zona euro davant per intentar contenir la inflació. L’autoritat monetària europea avisa que continuarà augmentat el preu del diner davant la “considerable revisió a l’alça de les perspectives de la inflació”.

El Consell de Govern del BCE ha decidit apujar mig punt els tres tipus d’interès oficial. Així, el tipus per a les principals operacions de finançament augmenta fins al 2,5 %; el de la facilitat marginal de crèdit, se situa en el 2,75 %, i el de la facilitat de dipòsit, al 2 %. La mesura tindrà efecte a partir del 21 de desembre.

El BCE adverteix que continuarà augmentant “significativament” els tipus d’interès, ja que la inflació encara és “excessivament elevada” i la previsió és que es mantingui “per damunt del seu objectiu durant massa temps”.

Els experts de l’Eurosistema han revisat les seves previsions de l’augment de preus “significativament a l’alça” i ara estimen que la taxa se situarà en una mitjana del 8,4 % el 2022 i baixarà al 6,3 % el 2023. També calculen que la inflació baixi de manera acusada al llarg de l’any entrant i que el 2024 sigui del 3,4 % i del 2,3 % el 2025, quan ja serà més propera a l’objectiu del 2 %.

L’entitat avisa que l’economia de la zona euro podria experimentar una contracció aquest trimestre i el proper per la crisi de l’energia, l’“elevada incertesa”, el “debilitament de l’activitat econòmica nacional2 i a l’“enduriment de les condicions de finançament”. No obstant això, els experts creuen que si es produeix una recessió aquesta seria relativament curta i poc profunda.

En qualsevol cas, auguren que el creixement sigui moderat l’any vinent i el revisen “considerablement a la baixa” en comparació amb les projeccions anteriors. En concret, preveuen que l’economia de l’Eurozona creixi un 3,4 % el 2022, un 0,5 % el 2023, l’1,9 % el 2024 i l’1,8 % el 2025.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona