Economia

Un 30% dels treballadors van fer vaga el 2022 per desencallar la negociació

Un informe de CCOO constata que els sous dels convenis pugen un històric 3,75% però el sindicat avisa que és insuficient per eixugar la inflació

Un 30% dels treballadors catalans van fer vaga per desencallar la negociació col·lectiva, segons un informe de CCOO, que apunta que els convenis col·lectius pactats el 2022 cronifiquen la tendència al fet que els sectors més feminitzats tenen més dificultats per apujar els salaris. Segons l’informe, l’any 2022 va acabar amb 30 convenis sectorials catalans que estaven oberts signats, que afecten a 867.241 treballadors i tenen un increment salarial pactat del 3,75%.

Els salaris d’aquests convenis han pujat un 3,75%, una pujada històrica que no ha sigut suficient per eixugar la pèrdua de poder adquisitiu per l’increment rècord de la inflació, que ha tancat l’any amb una taxa interanual del 5,2% però amb un augment acumulat durant l’any de més del 8%. Segons el sindicat, 634.000 treballadors tindran un increment igual o superior al 4%. D’altra banda, l’organització s’ha mostrat preocupada perquè durant el 2022 s’ha constatat que ha crescut el biaix de gènere, ja que els increments en sectors feminitzats estan per sota de la mitjana.

Les dades que ha presentat CCOO fan referència als convenis sectorials d’àmbit autonòmic, que inclouen el 55% dels treballadors a Catalunya; molt per davant dels estatals (30%) i els d’empresa (15%).

Tot i posar en valor els acords aconseguits, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha lamentat que no s’hagin pres altres mesures per rebaixar la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. En aquest sentit, ha criticat les mesures “unilaterals” preses pel govern espanyol a inicis d’any com a ara la rebaixa de l’IVA dels productes essencials i que, de facto hagi deixat de banda la negociació d’un pacte de rendes que inclogui sous, beneficis i impostos. Dels 30 convenis signats, 19 tenen algun tipus de clàusula de revisió salarial, encara que la majoria es refereixen al final de la vigència dels convenis, sense retroactivitat i amb algun tipus de límit dels seus efectes. La majoria dels convenis sectorials s’han acordat per més d’un any, amb una vigència mínima de 3,2 anys, amb una mitjana ponderada d’increment acumulat del 10%. No obstant això, el sindicat ha recordat que 40 convenis, que afecten a 239.178 persones, segueixen bloquejats.

L’organització s’ha mostrat especialment preocupada perquè durant el 2022 s’ha constatat que ha crescut el biaix de gènere, ja que els increments en sectors feminitzats estan per sota de la mitjana. En concret, l’increment de les dones és d’un 3,55% davant del 3,92% dels homes. A més, els convenis més feminitzats tenen pitjors increments. Per exemple, hi ha tres vegades més de dones amb un increment salarial per sota del 2,5% que d’homes.

Durant el 2022, hi va haver 90.000 dones amb un increment salarial per sota del 3%, i per tant, amb cinc punts de pèrdua de poder adquisitiu, pràcticament el doble que d’homes (44.000) També han denunciat que entre els convenis amb negociació bloquejada hi ha un percentatge més alt de dones (58%) que d’homes representants (41,6%). Segons CCOO, les patronals dels sectors feminitzats bloquegen la negociació quan la principal reivindicació és el salari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia