Economia

L’augment d’ingressos permet més despesa

La consellera Mas indica que enguany, a més de l’eix social, els comptes “alcen la mirada cap al futur”

L’evolució de l’economia i la seva repercussió en els ingressos fiscals, a més de la promesa d’una nova injecció de fons Next Generation, han permès un increment de la despesa pressupostària d’un 10,7% fins a un total de 41.025 milions d’euros. Per la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, es tracta d’uns comptes “ambiciosos, per a la Catalunya sencera”, que disposen, va subratllar, “del consens i el suport de molts col·lectius”. Mas va detallar els dos vectors principals del pressupost que tant ha costat de pactar. D’una banda, l’enfortiment de l’estat de benestar en un moment d’incertesa econòmica i amb la inflació i la pujada de tipus fent estralls a les llars, i, d’una altra banda, “alçar la mirada amb una visió de futur”.

Com en anys precedents, la part del lleó dels comptes se l’enduen els capítols de salut i educació, per exemple amb un increment de 1.284 milions d’euros per millorar condicions dels professionals sanitaris i la consolidació de 6.800 places del sistema educatiu i la garantia de la gratuïtat del nivell I2. A més, com ja s’havia anunciat, s’actualitzarà per primer cop en 12 anys l’indicador de renda de suficiència en un 8%, fet que millorarà la renda garantida de ciutadania a les llars que la perceben.

Amb tot, el pes de la despesa social cau una mica respecte al pressupost del 2022. Mas va aclarir que creix en valors absoluts prop de 1.500 milions i que, si bé l’any passat la ponderació d’aquestes partides equivalia a un 74,6% del pressupost total, enguany serà del 73,2%: “Continuem parlant de tres quartes parts del pressupost”, va indicar. També va assenyalar l’augment de la dotació del Departament d’Empresa i Treball, que inclou la partida destinada al Pacte Nacional per a la Indústria (680 milions) i que experimenta un increment del 28%.

Pel que fa a la inversió, la consellera va recordar que des del 2014 l’esforç pressupostari s’ha centrat en la recuperació de la despesa, delmada per les retallades, i la inversió “s’ha fet servir com a variable d’ajust”. Ara, va remarcar, es reprendrà l’esforç inversor amb 153 milions més, que a mesura que arribin fons europeus podrien arribar a 2.794 milions.

Finalment, va recordar que el pressupost no inclou partides pressupostàries per a les infraestructures i obres pactades amb el PSC, és a dir, l’aeroport del Prat i la B-40, “que són d’àmbit estatal”, tot i que la Generalitat vol tenir-hi a dir i treballar junt amb el territori, i el complex Hard Rock, que està sotmès a un procés administratiu de resultat incert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona