Economia

economia

Un informe de Pimec sosté que les dones aporten el 51,8% del PIB

El percentatge no s'expressa a les xifres oficials perquè les dones predominen al sector serveis i en les feines no remunerades

Un informe elaborat per la Comissió Dona i Empresa de la patronal Pimec sosté que les dones aporten el 51,88% del producte interior brut (PIB) espanyol tot i que els balanços oficials no ho reconeixen perquè les treballadores predominen en el sector serveis i no l’industrial i perquè també són majoria en les feines no remunerades. L’estudi L’aportació de les dones a l’economia espanyola s’ha fet en col·laboració amb la Universitat de Santiago de Compostel·la i conclou que la base de la desigualtat en l’aportació de cada gènere a l’activitat econòmica, laboral i empresarial està causada, en primer terme, per la discriminació sectorial que els sistemes oficials de recompte fan del sector serveis. Aquest sector on predomina el treball femení té un pes menor en l’activitat productiva respecte del sector industrial, on predomina el treball masculí. Els sistemes oficials, però, “computen exclusivament l’activitat productiva”, recorda l’informe de la patronal Pimec.

En segon lloc, l’informe també recorda que els sistemes de còmput ignoren “el valor de les activitats de feina no remunerada, de manera que una feina realitzada majoritàriament per dones” es fa invisible a les xifres oficials.

Si es tinguessin en compte aquests factors, l’informe conclou que el PIB espanyol augmentaria de l’ordre del 40% i les dones hi aportarien un 51,88%. La presidenta de la comissió de Pimec que ha elaborat l’informe, Maria Teixidor, demana “una revisió dels sistemes de càlcul o, si més no, complementar-los amb d’altres que ofereixin una visió de l’activitat econòmica d’homes i dones, tenint en compte que actualment la presa de decisions macroeconòmiques només inclou aquelles activitats que es considera que tenen una contribució més gran a l’activitat productiva total”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia