Economia

Incentius per afavorir el relleu

La crisi de costos encara ha accentuat més el problema del recanvi generacional al camp

Les organitzacions agràries reclamen més ajudes per captar joves

La crisi de costos –produir avui és un 29% més car que fa un any i un 71% més que fa una dècada–, que s’afegeix als preus massa baixos que reben els pagesos per la seva feina, ha accentuat el problema del relleu generacional al camp. “Si ja és prou complicat fer atractiva per als joves una professió com és l’agricultura, només hi falta una baixa rendibilitat perquè acabin de perdre-hi interès. Al final, qui vol fer una feina de moltes hores per un baix jornal? T’ha d’agradar molt”, resumeix Xavier Purroy, cap de la sectorial de Joves de la JARC. “Des del sector –continua– hem de fer mans i mànigues per rebaixar costos i poder quadrar els números al final de la campanya, però hi ha factors que els agricultors no podem controlar i aquí hi hauria d’entrar l’administració.” Entre aquestes mesures, destaca facilitar crèdit a joves emprenedors, agilitzar la burocràcia i ser “més resolutius en temes administratius, ja que a vegades et fan perdre la paciència”. Cal implantar, a més, incentius fiscals per arrendar la terra i “mecanismes públics i privats que prioritzin el finançament dels emprenedors, com es fa en el cas de l’habitatge social”. En una recent compareixença al Parlament, Purroy va preguntar als representants polítics si volien “un territori ric o un ric al territori”. La reflexió era clara: “Sense relleu generacional, quedarà en mans de grups inversors d’aquí a uns anys.”

Bancs de terres

També Joan Caball, coordinador nacional i responsable de Pagesia Gran d’UP, destaca que “el fort augment de costos de producció, unit a la crisi de preus de molts sectors agraris, influeix en el plantejament de la pagesia jove per incorporar-se o no al sector, de manera que caldria aconseguir rendibilitat, millores i també prestigi social”. El sector està ara en espera de la creació d’un registre de finques en desús per poder activar el projecte dels bancs de terres, un servei que posa en contacte propietaris de terres amb persones que se’n volen fer càrrec per desenvolupar-hi un projecte agrari. “Ara n’hi ha algun en funcionament de les administracions locals, algun consell comarcal i algun consorci, però d’abast limitat”, indica Caball.

29
per cent
més costa avui produir en el sector primari que fa un any, segons les últimes dades de la COAG, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders.
71
per cent
és l’augment si es compara amb fa una dècada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA