Economia

Immobiliari

Liquidant estocs

A les comarques lleidatanes, hi ha uns 2.600 habitatges d'obra nova per vendre

La principal preocupació de promotors i immobiliàries és que “el 2011 faltaran pisos nous”, ja que no s'està construint per dificultats en l'accés al crèdit de constructores i particulars

“A tot el Pirineu, sols queden 90 habitatges en venda, la meitat són turístics”

Ales comarques lleidatanes, en especial a la capital, faltaran habitatges de nova construcció per a vendre a partir de l'any vinent. Almenys així ho afirmen immobiliàries, promotores i constructores que ho assenyalen com la “principal preocupació”. El sector i sis entitats financeres han concentrat l'oferta de 70 promocions en el saló LOH! (Liquidació, Oportunitats i Habitatge), que va tancar ahir portes a Fira de Lleida. Amb la primera edició d'aquest saló s'han volgut “liquidar els estocs dels promotors per poder reemprendre l'activitat”, segons Montse Pujol, presidenta de l'associació de Promotors-Constructors d'Edificis de Lleida i Comarques. És l'esprint final per tal de revifar el mercat abans que el 31 de desembre s'acabin les desgravacions fiscals generals a la compra, i després de la pujada de l'IVA, que ha contribuït arreu a refredar-lo encara més.

Tot i que Lleida lidera a Catalunya, i de lluny, la davallada de vendes del setembre passat respecte al mateix mes de l'any anterior (25% menys, segons l'INE), el sector apunta que es tracta d'una dada puntual. “A l'estiu, la gent està treballant als camps i les dades sempre són dolentes, però a l'octubre ja s'ha notat la reactivació”. Les perspectives són “remuntar el darrer trimestre” i per això mantindran les mateixes condicions “avantatjoses” que durant el LOH! fins a finals d'any. El saló ha posat a la venda un miler d'habitatges, dels 2.600 que hi ha en estoc a les comarques lleidatanes. A la capital, en són un miler, mil més a la zona metropolitana, i la resta, a pobles i capitals de comarca. L'any passat, es van vendre 680 habitatges a tota la demarcació. “Si el ritme es manté, ens quedarem sense unitats per l'any vinent. I tenint en compte que es tarda uns tres anys a construir una promoció...”, ha apuntat el president del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Lleida, Eduard Segarra. Aquesta és la diferència amb la resta del mercat català perquè “aquí no hi ha estoc de residències turístiques –sols hi ha una norantena d'habitatges en venda a tot el Pirineu, la meitat segones residències– i s'hi ha construït menys que a altres bandes”. Els principals problemes per vendre es troben sobretot “als pobles petits, on promotors de fora de Lleida van construir pensant que aquí el mercat funciona igual que als afores de Madrid, i no és així. És el cas dels pisos d'una sola habitació, que, per tradició, aquí no tenen sortida”.

Descens del preu del sòl

Malgrat aquesta hipotètica falta d'obra nova per al 2011, els promotors i immobiliàries asseguren que el panorama és “dolent, perquè es depèn dels bancs, que continuen sense facilitar crèdit”, tant a promotors com a particulars. “Acabarem l'any sense pràcticament projectes visats pel Col·legi d'Arquitectes. Alguna cosa s'haurà de fer”, diu Pujol. La majoria de l'estoc de les entitats financeres és habitatge de segona mà, i aquesta oferta, si s'escassegés l'obra nova, juntament amb la que posin a la venda els particulars “podria distorsionar els preus a l'alça”, afirma Segarra. Immobiliàries i promotors asseguren que, des de principis d'any, els preus han baixat a les comarques lleidatanes entre un 20% i un 30%. “Aquest percentatge ja són pèrdues. No poden abaixar-los més, perquè sinó passaran a mans dels bancs”. Qui ha rebaixat marges? Pujol assegura que una part important de la rebaixa és atribuïble al descens del preu del sòl. “A Lleida s'ha alliberat molt de sòl durant els darrers anys, que encara està per construir”. El sector continua queixant-se de l'excés de normatives que, en els darrers anys, s'han endegat i de la “manca d'ajuts de les administracions”.

Més de mig miler de persones han demanat cita prèvia interessats en les promocions del saló: des de 60.000 euros per un habitatge de dues habitacions a Alcarràs fins a 300.000 euros que en val un a Lleida capital. “La majoria de clients busquen habitatges de tres habitacions que costin entre 150.000 i 180.000 euros”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.