Economia

segrià

Lleida penja el cartell de “No hi ha places” als temporers

La subdelegació del govern de l'Estat tem un efecte crida entre immigrats aturats i avisa que totes les places ja estan contractades

La campanya comença amb tranquil·litat al Baix Segre

Les comarques del pla de Lleida es preparen per a una nova campanya de la fruita amb un cert ai al cor sobre l'arribada de treballadors que busquen feina. És una incògnita què passarà amb l'alt nombre d'aturats que hi ha entre els immigrats arreu de l'Estat i que, segons tem la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida, podrien tenir la temptació d'anar aquests mesos a les terres de Ponent a la recerca d'alguna feina puntual al camp.

En previsió que hi hagi un augment anormal del nombre de persones als pobles buscant feina al camp, la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, va advertir la setmana passada que “no hi ha feina per a ningú més” i que els que estiguin pensant d'anar a les comarques de Lleida des d'altres punts de l'Estat haurien d'aparcar la idea i “estalviar-se” els diners de l'autobús.

Ho va dir després de reunir-se amb representants dels sindicats agraris i la patronal del sector, els quals preveuen una necessitat de 7.000 persones de mà d'obra per a aquesta campanya, que en bona part ja està coberta. Aquest any ha funcionat la contractació en origen. Amb aquesta fórmula, Unió de Pagesos fa venir unes 500 persones de Colòmbia amb contracte per treballar aquests mesos als camps de Lleida. També 220 romanesos ja han tramitat la seva participació en la campanya. Tot i això, Manso ha advertit que l'administració continuarà buscant treballadors sense papers i tramitant-ne l'expulsió. L'any passat es van identificar uns 500 estrangers, i a 43 dels quals se'ls va obrir un expedient d'expulsió.

Mentrestant, alguns pobles fructícoles ja s'han posat en marxa. Hi ha tranquil·litat als pobles del Baix Segre, els primers a iniciar la collita de la fruita. Els alcaldes ja han posat fil a l'agulla i en qüestió de dies tindran els albergs i els serveis municipals a punt per rebre el contingent de temporers. La majoria repeteixen i és que els agricultors prefereixen tornar a contractar els que ja coneixen i tenen experiència en aquesta feina.

Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Seròs i Aitona ja tenen treballadors aclarint els fruiters i els més primerencs ja han començat amb la cirera esperant que d'aquí a un mes comenci el període fort de la campanya amb préssecs, nectarines i paraguaians.

Als pobles, per tant, no hi ha aglomeracions a les places, tampoc assentaments ni immigrants deambulant esperant ser contractats. L'organització es consolida cada any. Tot i això, hi ha cert temor que la greu crisi comporti una arribada de temporers sense feina ni possibilitats de tenir-la, sobretot per als que no tenen permís de residència ni treball. Una por que també expressen els veïns d'aquests pobles: “Ara està tot molt tranquil i suposo que seguirà igual, però esperem que des d'Andalusia no ens enviïn autocars amb immigrants com ha passat altres vegades”, deia un pagès de Torres de Segre. Un altre veí d'Alcarràs afegia que “cada estiu ve gent buscant feina i amb aquesta crisi potser n'arribaran més, però ara ja saben que no en trobaran i el millor que poden fer és no venir”.

L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, explicava que d'aquí a pocs dies obriran l'alberg per a temporers, tot i que molts pagesos procuren allotjament als seus treballadors en cases i masies dels seus camps. Tot i això, entitats com ara Creu Roja i Càritas ja estan preparant també els seus dispositius igual que els Mossos, Salut i Ocupació. Serra reiterava que “la majoria dels pagesos ja tenen els seus equips i són els mateixos de cada any”.

LES XIFRES

7.000
treballadors
temporers participaran en la campanya de la fruita a les comarques de Lleida fins al mes d'octubre.
500
temporers
han estat contractats en origen. La majoria són colombians a través del servei d'Unió de Pagesos.
3
per cent
d'aturats de la demarcació de Lleida demanen treballar en la campanya de la fruita.

Reforç de la seguretat durant la campanya

Els Mossos van iniciar a finals d'abril el desplegament d'efectius pel Baix Segre i ja han reobert la comissaria temporal que cada campanya de la fruita tenen a Aitona per reforçar la seguretat en aquesta zona. El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, recordava que no es tracta d'augmentar la seguretat per un increment de la delinqüència, sinó per l'arribada de centenars de temporers, ja que aquests pobles augmenten un 50% la seva població. En els pròxims dies es coordinaran amb la Policía Nacional i la Guàrdia Civil pels controls d'estrangeria.

Farré també va demanar serenitat als veïns d'Alcarràs, que en pocs dies han patit robatoris en ple dia i a l'interior de cases, fet que va provocar una manifestació espontània i queixes per inseguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.