Economia

AGRICULTURA

La pedregada al Baix Ter provoca pèrdues de vuit milions als pagesos

Unió de Pagesos (UP) ha valorat en més de vuit milions d'euros les pèrdues que han patit els pagesos del Baix Ter a conseqüència de la forta pedregada de divendres passat. La tempesta de pedra va afectar els municipis de Torroella de Montgrí, Ullà, Gualta, Pals, Serra de Daró, Fontanilles, Palau-sator, Albons, la Tallada d'Empordà, Tor, Verges, Bellcaire d'Empordà i una franja d'Ullastret, i va malmetre unes 500 hectàrees de fruita dolça, 350 de les quals han perdut tota la collita de poma en no disposar de xarxes de protecció contra la pedra. També va afectar 800 hectàrees de blat de moro; 60 hectàrees d'horta, on hi ha hagut pèrdues superiors al 80% de la collita, i 600 hectàrees d'arrossars, on hi haurà una pèrdua aproximada del 30%. Finalment, unes 900 hectàrees de farratge, bàsicament d'userda, perdran un dels talls de l'any.

Així mateix, dimecres va pedregar també a Santa Pau i Olot, i va provocar “danys importants”, de com a mínim el 60% en cereals d'hivern; també va malmetre el 60% del conreu de fesols, fins al 100% del de colza i el 30% de blat de moro. En vista de la importància d'aquests danys, Unió de Pagesos demana a Agroseguro un ràpid i rigorós peritatge de les afectacions, i al Departament d'Agricultura un informe acurat per conèixer les pèrdues en l'àmbit municipal de les poblacions afectades. A més, el sindicat també reclama un ajut a l'Estat que compensi la diferència existent entre la indemnització de l'assegurança i les pèrdues reals. A banda de les ajudes als pagesos afectats, UP també reclama mesures fiscals per als diferents tipus d'afectació, com ara adequar els mòduls de l'IRPF a la pèrdua de producció i incrementar la quantia de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de la declaració de la renda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.