Economia

Danys d'entre el 60 i el 100% per l'enèsima pedregada que afecta cultius al pla de Lleida

Les comarques més afectades són l'Urgell, el Pla d'Urgell i també part de la Noguera i el mal es concentra en la poma Golden que recentment s'havia començat a collir

La pedregada que va afectar ahir diumenge a la tarda a diferents punts del pla de Lleida ha provocat danys d'entre el 60 i el 100% als cultius, segons pagesos consultats. Es tracta de la 18ena tempesta de pedra que afecta aquest estiu les comarques de Ponent, en aquest cas principalment l'Urgell, el Pla d'Urgell i part de la Noguera. L'afectació es concentra en la poma Golden, que està en plena campanya de recol·lecció, però també en fruita més tardana com la poma Fuji. El responsable de la fruita dolça d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, demana ''agilitat'' per als peritatges i també celeritat en quantificar el dany global a l'explotació.

La tempesta va descarregar fort ahir diumenge a mitja tarda i l'afectació principal va tenir lloc en poblacions com Vallverd d'Urgell, Penelles, Ivars d'Urgell, Vila-sana, Castellserà i la Fuliola. En algunes finques de poma Golden els danys es poden apreciar pràcticament a tots els fruits. La tempesta va tenir una durada aproximada de 10 minuts i primer va començar només amb pedra per posteriorment passar a barrejar-se amb aigua. La mida de les pedres oscil·lava entre un cigró i una nou.

Xavier Gorgues ha lamentat que es tracti de ''l'enèsima'' pedregada d'aquesta campanya i que precisament arribi en un moment clau perquè els pagesos de la zona es trobaven en plena recollida de la poma Golden. Això farà que minvi molt el volum de fruita que entrarà a les centrals ja que molta ara només servirà per fer suc.

En aquest sentit, Gorgues ha demanat agilitat i celeritat a Agroseguro perquè comencin els peritatges el més aviat possible i aquests es facin segons correspon al volum de producció de les finques afectades perquè després els pagesos no siguin compensats amb una quantitat inferior pel que podria haver collit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia