Varo SA tancarà si no apareix un comprador abans de dimecres

La seixantena de treballadors de l'empresa de mobles de Sant Pere de Ribes manté la vaga

La plantilla de Varo SA fa mesos que escolta la possibilitat que «una empresa suïssa de capital canadenc» vulgui adquirir la fàbrica i botiga de mobles de la rambla del Garraf. Els treballadors expliquen que això és el que els han assegurat els propietaris de l'empresa de Sant Pere de Ribes, però els inversors no han aparegut mai. «Som molt escèptics, perquè hi ha hagut moltes dates en què ens han dit que pagarien, i no han pagat», explica el president del comitè d'empresa, Antonio Sabater.

Des de l'estiu de l'any passat, Varo SA és gestionada per administradors concursals, després que els propietaris entressin en un procés concursal arran de la mala situació econòmica de la fàbrica. En cas que finalment no hi hagi compradors, l'empresa haurà de fer un expedient de regulació d'ocupació d'extinció de contractes als 60 treballadors que integrin la plantilla el 30 de setembre. El dia 2 d'octubre es procediria al tancament progressiu de l'empresa, fins a arribar a una subhasta, segons explica el comitè. La venda de les instal·lacions de la fàbrica, amb 25.000 metres quadrats de terreny, 16.000 dels quals estan construïts, i amb sis milions d'euros en actius en concepte de tots els mobles i material de venda de l'empresa i la maquinària, serviria per pagar tot el deute i les indemnitzacions als treballadors actuals, segons la plantilla. En cas que l'empresa tanqui, aquests empleats hauran de percebre, com a mínim, les mateixes indemnitzacions que es van acordar amb els 43 treballadors que Varo SA va acomiadar l'estiu de l'any passat: 30 dies per any treballat, amb un màxim de vint quotes.

Una plantilla veterana

Si aparegués una empresa disposada a adquirir Varo SA, hauria d'eixugar un deute d'uns deu milions d'euros amb diversos creditors, el Fons de Garantia Salarial i els 43 exempleats que van ser acomiadats l'estiu del 2008 i que encara no han cobrat bona part de les indemnitzacions; a aquest col·lectiu, l'empresa encara li deu 1,4 milions d'euros. La falta de pagament als seus excompanys i el retard en l'abonament de les nòmines de la plantilla actual va motivar el començament de la vaga, la primera setmana de setembre. Des de llavors, la seixantena de treballadors de l'empresa fa guàrdies durant tot el dia davant de les instal·lacions de Varo SA a la rambla del Garraf per evitar l'entrada i sortida de material. El silenci dels propietaris de l'empresa és un dels retrets de la plantilla, que els acusa de «no donar la cara» davant els treballadors. La majoria dels empleats de la fàbrica i la botiga de mobles de Sant Pere de Ribes fa més de vint i trenta anys que hi treballen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.