Economia

La carn, un negoci clau

És el quart sector industrial a Catalunya, on representa un 4% del PIB global

El porcí és l'estrella de l'activitat, amb un 75% del total i amb més de 19 milions de caps sacrificats

Dóna ocupació directa a uns 30.700 treballadors, sense comptar els llocs de treball indirectes

L'exportació creix a un ritme del 10,5%

França és la principaldestinació de la producció càrnia catalana: en compra més de 213.000 tones

La preocupació del sector carni davant les declaracions de l'OMS és justificada. Segons dades de la Federació Catalana d'Indústries Càrnies (FCIC), aquesta activitat és ara com ara el quart sector industrial de Catalunya, amb una facturació de 8.400 milions d'euros anuals, superada tan sols per la indústria química, la producció energètica i l'automoció. A més, el negoci de la carn dóna ocupació directa a uns 30.700 treballadors, representa un 21,6% del PIB industrial català i un 4% del PIB global del Principat. Els volums del sector, doncs, no són precisament petits i el converteixen en una activitat estratègica dins del conjunt de l'economia.

Concretament, la producció de l'any passat a Catalunya va ser de més de dos milions de tones de carn, amb un increment respecte a l'any previ del 3,5%. El porcí, amb més de 19 milions de caps sacrificats, va representar tres quartes parts d'aquesta indústria, amb més d'un milió i mig de tones. Es tracta d'un segment en constant puixança des del 2010, amb una tendència a la progressió en els sacrificis que ha deixat un increment de gairebé dos milions més de caps sacrificats en aquests cinc anys. A continuació, a força distància, es van situar les aus, amb més de 330.000 tones repartides pel mercat. Els bestiars boví i oví també hi van tenir relleu (vegeu el quadre).

El comerç exterior és una de les apostes del carni català, que representa més d'un 60% del que el sector exporta des del conjunt de l'Estat. Així, el 2014 les exportacions catalanes d'aquests productes, que inclouen bàsicament la carn de boví i porcí i els productes elaborats, van superar el milió de tones, un 10,8% més que en l'exercici del 2013, amb una facturació exterior de més de 2.400 milions d'euros.

El porcí és, també més enllà de les fronteres, un dels principals protagonistes de l'activitat càrnia catalana. Les destinacions principals de la carn i elaborats de porc són bàsicament dins l'entorn europeu: França, amb més de 213.000 tones, és un dels principals consumidors d'aquesta producció catalana, seguida d'Itàlia i Alemanya. Però també el Japó i la Xina mostren un creixent interès per aquesta especialitat, amb volums semblants als que estan important països molt més pròxims, com Portugal. Val a dir que els últims dos anys també han repuntat les exportacions, en un 10,5%, i també amb França com a principal proveïdor, amb un 45% del total de productes carnis, despulles i greixos de porcí, seguit d'Alemanya (15%), Holanda (12%) i Polònia (8%).

L'èxit de l'embotit

Per famílies de producte, dins les exportacions catalanes d'elaborats carnis, els embotits curats i cuits, amb 32.070 tones, seguits dels pernils i les espatlles curades, amb més de 18.000 tones, s'enduen la palma de l'èxit de la carn catalana a l'exterior, de nou capitanejada pels productes d'origen porcí. En total, el 2014 l'exportació catalana de productes elaborats va augmentar en un 16,7%, amb un augment de 22.000 tones en dotze mesos.

La FCIC creu que l'exportació està sent la solució més eficaç per potenciar el creixement del sector i donar sortida a l'estancament del consum intern que s'havia registrat en els últims anys, paral·lelament al veto rus als productes de porcí espanyols i catalans. Aquesta internacionalització, assegura l'entitat, “recull els fruits de la feina feta des de la federació per impulsar les empreses als mercats exteriors”.

Tot aquest recull de dades és un simple resum de la producció i la venda de carns i els seus preparats, però deixa sense comptabilitzar altres activitats íntimament relacionades, com el sector primari o els productors de pinso, així com multitud de serveis auxiliars com la maquinària especialitzada, la logística, els laboratoris d'innovació i la gestió de residus.

La incògnita, ara, és si l'opinió de l'OMS, emesa pel broc gros i sense gaires matisos, tindrà gaire repercussió negativa en el consum intern i extern. I també caldrà veure si es tracta, com alguns auguren, d'un impacte puntual, fruit de l'alarma creada, que probablement se suavitzarà amb el pas del temps.

Un negoci innovador
La rellevància de l'activitat ha convertit la innovació en un element clau del seu creixement. Així, per exemple, Innovac és un exemple del dinamisme del porcí català. Amb una vuitantena d'associats, el clúster s'orienta a la innovació en el sector en tota la cadena de valor, des de la logística especialitzada fins als laboratoris sanitaris, passant per fabricants de maquinària o envasos fins a la distribució en els diversos àmbits, com les grans i petites superfícies, les botigues especialitzades i la restauració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia