Economia

Fitch rebaixa dos esglaons l'avaluació de Catalunya

L'agència de qualificació creditícia entén que el pronunciament independentista del Parlament pot afectar la relació de cooperació amb l'Estat

Admet que el procés no afecta l'activitat econòmica

L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings ha rebaixat en dos graons l'avaluació de la solvència de Catalunya, des de BBB- a BB amb perspectiva “negativa”, cosa que la situa en la categoria de bo escombraries. Fitch justifica la seva decisió per la resolució independentista aprovada dilluns al Parlament català, ja que preveu que aquest pronunciament generarà una “major confrontació” amb el govern espanyol.

L'agència atorgava fins ara a tots els territoris de l'Estat l'avaluació BBB-, equivalent a un aprovat baix, perquè es beneficien de les mesures de suport de liquiditat del govern espanyol. Incideix, per tant, que aquesta nota depenia d'una relació de cooperació entre les comunitats autònomes i l'Estat i creu que això ja no es produeix a Catalunya a causa dels esdeveniments recents. “L'avaluació de Catalunya reflecteix ara el seu perfil creditici intrínsec”, sentencia.

Fitch assenyala que el govern espanyol té “amplis poders” per intervenir en la qüestió catalana, el que inclou la retenció del finançament ordinari i el suport extraordinari de liquiditat i la suspensió de l'autonomia regional en virtut de l'article 155 de la Constitució Espanyola i el control directe per part de Madrid.

“Siguin quines siguin les mesures que el govern espanyol decideixi adoptar, és probable que es tradueixi en unes majors tensions entre els dos governs i en una possible pertorbació civil a la regió”, avisa.

En aquest sentit, afegeix que les relacions entre els dos governs estan actualment “de capa caiguda”, ja que l'executiu català ha mostrat la seva insubordinació davant de qualsevol decisió adoptada pel Tribunal Constitucional i és probable que ignori qualsevol suspensió.

L'agència assegura que seguirà vigilant la situació a Catalunya i podria portar a terme noves rebaixes de l'avaluació si ho considera necessari. Per contra, si la situació es normalitza, tornaria a atorgar a Catalunya l'avaluació mínim de BBB-, de la qual se segueixen beneficiant la resta de territoris de l'Estat.

Respecte als fonaments de l'economia catalana que li atorguen una qualificació BB, Fitch destaca que el Principat va registrar balanços per compte corrent negatius en el període 2008-2014 i necessitarà finançament per cobrir el seu dèficit pressupostari en 2015, que espera se situï al 2% del PIB, i en el mitjà termini.

A més, incideix que la situació de liquiditat de Catalunya és “fràgil” i existeixen dubtes sobre si el territori continuarà rebent suport de liquiditat del govern espanyol en els mateixos termes.

Tot i això, espera que segueixi tenint accés al FLA per cobrir els seus serveis de deute en el mitjà termini, possiblement complementat amb finançament de mercat.

El procés no afecta l'activitat econòmica

Tot i això, admet que l'economia catalana s'està recuperant més ràpidament que l'espanyola, ja que el PIB nominal va créixer un 1,3% en 2014 respecte del 0,9% d'Espanya. A més, dades preliminars del primer trimestre de 2015 indiquen que va estar entre els territoris que més van créixer.

“Aquesta tendència està cobrant impuls i és probable que prevalgui. En aquest moment Fitch assumeix que el procés independentista no afectarà a l'activitat econòmica”, explica.

Respecte a la perspectiva “negativa”, l'agència incideix que aquesta reflecteix la seva previsió d'un “feble comportament pressupostari” i d'un nivell de deute “cada vegada més alt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)