Economia

Fracassa el projecte turístic CAT del govern tripartit

L'executiu de Mas ha cedit la gestió dels centres d'acollida turística als municipis perquè hi facin el que considerin “adient”

A Les (Val d'Aran) ni tant sols han construït l'equipament, encara

Acollir turistes, proporcionar informació turística i donar a conèixer els recursos del conjunt del patrimoni dels país era el triple objectiu de la desena de centres d'acollida turística (CAT) que el govern tripartit va projectar i sufragar durant el darrer mandat (2006-2010).

Cinc anys després, però, no queda pràcticament res del que havien de ser aquests equipaments. El retorn al poder de Convergència, primer, i la crisi econòmica, després, han fet que el govern hagi abandonat la iniciativa. Tant, l'ha abandonada, que fins i tot el Departament d'Empresa i Ocupació ha acabat cedint la gestió dels centres als municipis perquè els puguin utilitzar pel que “considerin adient”, segons es llegeix a la web de la conselleria.

El resultat d'aquest procés gradual d'abandonament del projecte es tradueix en el fet que ara per ara només funcionen dos centres tal com llavors preveia el conseller d'Empresa Josep Huguet (ERC). Un d'aquests és el de Teià (Maresme), que va ser inaugurat l'estiu de 2009 com a prova pilot de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística de Catalunya. En el cas d'aquest CAT de Teià, fins i tot el nou equip de govern municipal té la intenció de “donar-hi un nou impuls” durant el present mandat.

L'altre centre d'acollida que funciona com estava planejat és el de Puigcerdà (Cerdanya), estrenat l'any 2011, just després de les eleccions. “Des de la inauguració han passat 60.000 persones per les nostres instal·lacions”, explica el personal de l'equipament, que ofereix tallers i presentacions de productes i disposa d'un espai gastronòmic per a tots els visitants.

Edifici buit des de l'inici

A la resta de municipis que es van afegir a la Xarxa de Centres d'Acollida, els CAT han passat a millor vida. Probablement el cas més surrealista és el de Tortosa; l'Ajuntament va modificar el POUM i canviar l'ús de l'equipament pel d'un centre recreatiu: un espai d'oci nocturn.

Menys recorregut ha tingut el centre d'acollida turística de Berga, que està en desús des que es va construir, el 2011. Per la seva banda, el de Sallent i Vilajuïga ja no estan en funcionament. “Estem valorant diverses solucions”, coincideixen a respondre tots dos ajuntaments. En el cas de Les (Val d'Aran), ni tant sols s'ha posat “la primera pedra” del CAT, reconeixen a la població.

Sí que estan oberts, però no amb el triple objectiu previst, els centres d'acollida turística de Cervera, Ripoll i Palafrugell. En el primer municipi, el consistori ha aprofitat l'equipament per instal·lar-hi l'oficina de turisme i la regidoria. A Ripoll, en canvi, el govern local va concedir l'espai a la fundació MAP perquè el gestionés. “Oferim lloguer de bicicletes i tenim restaurant i agrobotiga, però no fem acollida de turistes”, asseguren a l'entitat. Per la seva banda, el CAT de Palafrugell s'ha convertit en una gran “oficina de Turisme amb espai d'interpretació de gastronomia”, explica el regidor Albert Gómez.

Recentment la Diputació de Tarragona ha atorgat una subvenció de 50.000 euros a la Cooperativa de Montblanc per l'arranjament d'un nou centre d'acollida. Serà l'onzè de Catalunya tot i que, curiosament, la gran majoria no operen com a centres d'acollida de turistes.

2009
és l'any
en què van inaugurar el CAT de Teià, la prova pilot del projecte turístic engegat pel govern tripartit.
10
municipis
són els que el 2015 formen part de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística de Catalunya.
9
milions
d'euros és el que va costar tot el projecte, dels quals la Generalitat en va pagar aproximadament 6.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona