Economia

La fiscalia de Panamà registra les oficines del bufet Mossack Fonseca

Fonts judicials asseguren que Mossack Fonseca “no col·labora amb el fiscal”, i que “dilata” el procés

El govern panameny subratlla que l'escàndol deriva de les activitats d'una firma d'advocats, no de l'actuació del país

La fiscalia de Panamà ha entrat aquesta matinada (hora espanyola) a les oficines del bufet Mossack Fonseca com a part de la “investigació d'ofici” oberta arran de l'escàndol de frau fiscal conegut com els ‘papers de Panamà'. Els registres han tingut lloc a la seu del bufet, així com en altres filials del grup i en el data center de l'empresa telefònica que brinda suport informàtic a Mossack Fonseca, segons ha informat la fiscalia.

L'objectiu de l'operació era obtenir documentació sobre les informacions aconseguides pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i publicades en mitjans de tot el món que apunta a la possible participació del bufet en “activitats il·lícites”.

L'operació l'ha impulsat el fiscal Javier Caraballo, titular de la nova Fiscalia Segona Especialitzada contra la Delinqüència Organitzada, la creació de la qual va ser anunciada aquest mateix dimarts. Aquest registre, el primer que fa la fiscalia en el marc de la investigació dels ‘papers de Panamà', ha comptat amb el suport de la Informàtica Forense de l'Institut de Medicina Legal, la secció d'Anàlisi Financera de la Direcció d'Investigació Judicial (DIJ) i la Policia Nacional.

Un dels advocats de la firma, Elías Solano, ha negat que es tractés d'un registre i ha apuntat que la diligència fiscal només era una “inspecció ocular”. Fonts judicials han assenyalat que Mossack Fonseca “no col·labora amb el fiscal”, sinó que “dilata” el procés.

La filtració massiva de documents de Mossack Fonseca, proveïdor de milers d'empreses offshore (amb avantatges fiscals) a personalitats de tot el món, ha deteriorat la reputació de Panamà, que arran de l'escàndol ha sigut re inscrit per França a la seva llista de paradisos fiscals. Precisament el president de Panamà, Juan Carlos Varela, ha demanat aquest dimarts al seu homòleg francès, François Hollande, que “reconsideri” la decisió d'incloure el país a la seva llista de paradisos fiscals, i ha assenyalat que si París persisteix en aquest “error”, prendrà “mesures diplomàtiques”, sense precisar quines.

El govern panameny sosté que l'escàndol deriva de les activitats d'una firma d'advocats, no de l'actuació del país, i ha assenyalat que per aprofundir en les mesures que ha adoptat en els últims anys en favor de la transparència farà una revisió dels seus sistemes financer i fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia