Gran angular

El finançament de les ‘start-ups' es dispara

creixement. Més operacions i millor dotades impulsen els projectes innovadors. La maduresa de les fonts locals i la irrupció de capital estranger expliquen el fenomen

El 60% de tots els recursos captats a l'Estat van anar a empreses radicades a Catalunya

La captació de capital per part dels nous projectes empresarials de gran potencial de creixement, les denominades start-ups (empreses emergents), s'accelera, fet que constitueix una excel·lent notícia perquè el finançament és un factor crític per a aquest tipus de negocis. Millors idees o idees més madures i creïbles o, simplement, més diners a la recerca d'oportunitats, sigui la raó que sigui el cert és que el 2015 va ser per a Catalunya un bon any en operacions de finançament.

La Fundació Mobile World Capital n'ha fet un seguiment i ha arribat a sumar fins a 535 milions d'euros i 149 operacions a tot l'Estat; destaquen sobretot les rondes de més de 10 milions, que van ser en total tretze per quatre el 2014 i tres el 2013. Catalunya es consolida com un dels principals pols d'emprenedoria del sud d'Europa; li corresponen 324 milions, un 60% de tot l'Estat. El gran motor és Barcelona. L'estudi parla de creixement explosiu per referir-se a les operacions tancades el 2015 a la capital de Catalunya, que gairebé s'ha doblat d'un any per l'altre. Entre els 264 milions gestionats destaca l'operació de Letgo, una aplicació de mòbil per comprar i vendre a escala local, que va aconseguir aixecar 92 milions d'euros que va aportar Naspers. Wallapop (mercat d'articles de segona mà), amb 40 milions d'euros aconseguits, i UserZoom (programari d'usabilitat), amb 30 milions, són també operacions estrelles del 2015. La suma de totes proporciona una panoràmica interessant dels sectors que resulten més atractius als inversors: per aquest ordre, el comerç electrònic i els anuncis classificats, seguit dels negocis que desenvolupen tecnologia i de les firmes de fintech (les noves finances).

La firma d'anàlisi Venture Watch, que també fa un informe anual de les inversions a l'Estat espanyol, subratlla el fet que el capital estranger està arribant amb molt dinamisme. L'entrada de recursos procedents no ja d'Europa, sinó dels Estats Units o de l'Àsia i de fons sobirans de l'Orient Mitjà, constitueix el canvi estructural més important de l'any passat. Això explicaria el volum superior de les operacions. La conseqüència lògica d'aquest
fenomen és que els projectes reben una pressió afegida
per accelerar la internacionalització, que en la seva absència segurament no seria tan forta.

Conjuntament amb aquest perfil d'inversor també destaca el creixement i la consolidació de la figura de l'àngel inversor. Catalunya té cada vegada més persones disposades a arriscar els seus estalvis en projectes innovadors i tecnològics.

Però també les fonts de finançament tradicionals i les institucions públiques estan incrementant la seva aposta per l'emprenedoria. A tall d'exemple, l'Institut Català de Finances (ICF) va invertir l'any passat 7,7 milions en 49 empreses emergents innovadores. El braç financer de la Generalitat intervé en préstecs participatius al costat d'àngels inversors i altres fórmules més o menys alternatives.

Els experts són prudents respecte de l'evolució que tindrà la inversió aquest 2016, s'espera que es puguin repetir els resultats del 2015, però no una evolució similar.


Préstecs en línia


Micromecenatge


Àngels inversors


Socis estratègics


Préstecs participatius


Subvencions


Família i amics:


Capital de risc

Les eines alternatives

X És la més popular, però convé que es planifiqui la despesa, ja que generalment cada donació exigeix alguna cosa a canvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia