Barça

Barça campió

Maneres de guanyar la lliga

Col·lecció d'eufòries

El Barça, que ha guanyat la lliga per tercera vegada des del sofà, s'ha trobat en molts escenaris a l'hora de celebrar cadascun dels vint-i-dos títols que ha aconseguit

Ha estat campió en l'última jornada set vegades; les més sonades van ser les dues lligues de Tenerife i la del penal fallat per Djukic a Riazor

El Barça va guanyar ahir la lliga des del sofà, com havia passat ja els anys 1991 amb Cruyff i 2009 amb Guardiola
Dos episodis d'especial eufòriasón les lligues del 1974 i el 1985, que van arribar després de molts anys de sequera

Vint-i-dues vegades campió, vint-i-dos moments d'alegria per a la gent blaugrana des que, el 30 de juny de 1929, el FC Barcelona va guanyar la primera edició de la lliga espanyola. Vint-i-dos cops que els jugadors del Barça han saltat alçant els braços en saber-se els millors del campionat estatal. Hi ha hagut celebracions de tota mena, i contra rivals diversos. Al Camp Nou i al vell camp de les Corts, evidentment, i també a El Molinón de Gijón, al Metropolitano de Madrid, al Nuevo Zorrilla de Valladolid... Contra rivals exòtics com l'Atlético Tetuán, històrics com el Real Unión d'Irun i clàssics com el Saragossa i l'Athletic. Els bilbaïns són l'equip que més vegades ha estat convidat a la festa del Barça campió. Quatre cops exactament: els dos primers, als anys quaranta, en la segona i la tercera lliga blaugrana, un altre als anys cinquanta i el darrer als noranta, en la primera de les dues lligues de Tenerife.

Ahir, després de la punxada del Real Madrid contra l'Espanyol, els jugadors del Barça van celebrar la lliga als seus domicilis. No és la primera vegada que els passa. Ja va succeir, per exemple, en la primera lliga guanyada amb Johan Cruyff a la banqueta, l'any 1991. El Barça va guanyar el campionat a quatre jornades del final, però va haver de festejar el títol l'endemà de perdre, de marera clara i sorprenent, al camp del cuer, el Cadis (4-0), quan el seu immediat perseguidor, l'Atlético de Madrid, també va caure a Atotxa (2-1) contra la Real Sociedad. D'una manera semblant va guanyar Pep Guardiola la seva primera lliga com a entrenador del Barça, l'any 2009. Els blaugrana van alçar els braços a tres jornades per al final, un dissabte després que el Real Madrid perdés a Vila-real (3-2) i quan descansaven abans de viatjar a jugar diumenge a Palma de Mallorca. Un altre cas singular va ser el que va succeir el 2006, l'any de la segona copa d'Europa, quan els blaugrana van ser matemàticament campions a la mitja part del partit que jugaven a Balaídos, i que van guanyar el Celta per la mínima (0-1), després que el València perdés a Mallorca (2-1).

Les mítiques victòries del Tenerife contra el Real Madrid, les temporades 1991/92 i 1992/93, i el penal fallat pel jugador del Deportivo Miroslav Djukic en l'últim moment de l'últim partit a Riazor, contra el València, el curs 1993/94, són els episodis més rememorats, sens dubte, pel barcelonisme a l'hora de triar com arribar a una lliga. Però a banda d'aquestes tres –i de la dels 99 punts, contra el Madrid de Pellegrini, el curs 2009/10–, el Barça n'ha guanyat tres més en l'última jornada. La primera de totes, l'any 1929. De fet, aquella lliga la va guanyar el Barça una setmana després de la fi del campionat. Es va arribar a l'última jornada amb els blaugrana i el Real Madrid empatats a punts, però el Barça tenia un partit ajornat que va disputar una setmana després, en el qual va guanyar a Getxo contra l'Arenas (0-2) i va quedar campió. L'èxit no va aixecar un entusiasme excessiu, ja que aleshores els aficionats al futbol consideraven la lliga un torneig menor.

Vint anys més tard, el 17 d'abril de 1949, l'eufòria blaugrana va ser molt més gran en aconseguir una lliga en el partit final. El rival era l'Espanyol i l'escenari, les Corts; el segon classificat va ser el València. La temporada 1952/53 es va rubricar guanyant l'Athletic (3-2) a casa, després d'un final de campionat amb cinc triomfs consecutius. La temporada 1959/60, l'èxit en l'última jornada va arribar com a conseqüència d'una golejada al Saragossa a l'estadi (5-0) i d'una victòria mínima del Madrid a Las Palmas (0-1). El Barça va ser campió per goal average general. Eren altres temps i aquell mateix dia el capità blaugrana, Juanito Segarra, va recollir el trofeu de campió de lliga damunt la gespa.

“Urruti, t'estimo”

Especialment eufòriques van ser les celebracions de les lligues de les temporades 1973/74 i 1984/85, que van arribar després de molts anys de sequera. La primera, amb Cruyff com a protagonista damunt la gespa, es va rubricar a Gijón (2-4), a cinc jornades del final. Feia catorze anys que el FC Barcelona no era el millor i en van haver de passar onze més per tornar-hi. Llavors, amb l'anglès Terry Venables a la banqueta i Schuster al camp, a quatre partits del final, la lliga tornava a ser blaugrana després d'un sofert triomf a Valladolid (1-2), amb un penal aturat per Urruti a Mágico González en els últims minuts, que ha passat a la història en la veu de Joaquim María Puyal amb el cèlebre “Urruti, t'estimo”.

Xifres per a 22 lligues.
84
anys
fa de la primera lliga blaugrana, també la primera de totes.
5
jornades
per al final faltaven quan va ser campió el Barça l'any 1974. La vegada que ha guanyat la lliga amb més antelació.
3
vegades
ha guanyat la lliga des del sofà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.