La conjura de Navata

Des de la concentració a l'Empordà, l'equip ha fet números de Champions

El lideratge de «Poche» i el treball psicofísic del col·lectiu, elements clau

L'equip ha adquirit una personalitat senzilla i efectiva en el seu joc

4t
millor
equip de primera a l'abril, per darrere del Barça, el Real Madrid i el València, que han fet ple.

L'Espanyol és un altre equip des que Mauricio Pochettino va decidir concentrar la plantilla a Navata per fer una estada aprofitant l'aturada de la competició, considerant que la situació de l'equip era desesperada. Va arribar cuer a vuit punts de la permanència, i en tan sols un mes s'ha col·locat tercer per la cua a només un punt de la frontera de la salvació. Aquella estada de cinc dies a aquesta localitat de l'Alt Empordà va ser el punt d'inflexió. Ja no es podia anar més avall i l'equip, sota el lideratge de Mauricio Pochettino i la influència psicològica de Feliciano di Blasi, es va preparar per afrontar les últimes deu jornades. Un cop n'han passat quatre, l'Espanyol ha fet la feina més difícil: igualar les condicions de lluita per jugar-se la permanència mirant als ulls els seus rivals.

Treball físic per carregar piles per a 10 finals, ultimar i insistir en els aspectes tàctics que havien de donar a l'equip una personalitat definida, i convivència. Les estones dels cafès en què es reunien en una taula De la Peña, Tamudo, Luis García, Iván Alonso, Pareja, Román i alguns altres van ajudar a configurar un objectiu comú. El treball de mentalització personalitzat de Di Blasi, l'esforç dels fisioterapeutes i recuperadors i l'esperit d'equip que es va generar van ser les claus que van posar les bases de la remuntada.

Però no tot ha estat fer pinya i posar-se en forma. Pochettino ha aconseguit dotar a l'equip d'una personalitat de joc senzilla, efectiva i cada cop més brillant. Ha impregnat la defensa de la seva mentalitat, geni i rauxa, ha aconseguit màxima solidaritat entre les línies i ha sabut explotar alternatives de joc que l'Espanyol tenia oblidades al calaix, com ara el joc directe com a recurs efectiu. Tot plegat, combinat amb bones lectures dels partits i un xic de sort, ha obrat el miracle.

El quart millor de l'abril.

L'Espanyol va ser l'únic conjunt de primera que es va concentrar en aquelles minivacances. Des de llavors, els de Pochettino han fet números de lliga de campions. Només el Barça, el Madrid i el València el superen, amb un ple de 12 punts en 4 duels. L'Espanyol n'ha fet 10, i la majoria d'equips, de 4 a 7. Tots menys el Numància, amb 2, i l'Sporting i el Recreativo, que no n'han sumat cap.

LES CLAUS

1 La millora en el rendiment defensiu gràcies a un posicionament més avançat i a la solidaritat tàctica de la resta de línies, sobretot pel que fa a les bandes. Un gol en quatre partits n'és l'exemple. 2 Saber explotar l'alternativa del joc directe com a recurs pragmàtic i efectiu amb la presència d'Iván Alonso a l'equip. 3 Els plantejaments de Pochettino. Ha configurat equips molt ofensius i ha fet bones lectures de partit que li han permès encertar en els canvis. 4 L'encert golejador de De la Peña, Iván Alonso i d'altres jugadors de segona línia quan els golejadors estaven col·lapsats.

L'últim 0-3 va ser l'abril de 2003 a Vallecas

L'últim cop que l'Espanyol va fer tres gols a fora va ser el desembre del 2007, en empatar a tres gols a la Romareda, quan en plena recuperació de resultats era a mig camí de sortir d'un inici de lliga decebedor. Tamudo, Valdo i Zabaleta van ser els autors dels gols i Valverde seia a la banqueta.

Però per trobar un 0-3 ens hem de remuntar a la temporada 2002/2003 al camp del Rayo Vallecano, amb dos gols de Milosevic i un de Roger. Va ser un 27 d'abril, amb Javier Clemente a la banqueta, i és un partit recordat pel gol estratosfèric de Roger Garcia de vaselina des del mig del camp. Aquella victòria va servir per obrir un forat de tres punts respecte a la salvació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.